Kolding Netavis

Højsæson for tordenvejr: Sådan hjælper du bedst din hund gennem bragene

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Anicura.

Sommeren er højsæson for tordenvejr i Danmark, og det kan især være en skræmmende periode for menneskets bedste ven, som ofte lider, når de høje tordenbrag lyder. Heldigvis er der ifølge dyrlæge hos AniCura, Pernille Hansen, flere tiltag, som kan være med til at skabe tryghed for hunden i tordenvejret.

Sommeren har for alvor meldt sin ankomst, og det betyder blandt andet højsæson for strandture, festivaler og grillaftener. Desværre er sommeren også lig med tordenvejr, og ifølge DMI finder hele 85 procent af alt lyn og torden sted i juni, juli og august.

Det kan især være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedste ven, der er særligt sensitiv overfor de høje brag. Derfor er det en god idé at være ekstra opmærksom på sin hund i sommermånederne, lyder opfordringen fra AniCura, som er en af Danmarks grupper af dyrehospitaler:

-Vi oplever generelt, at mange hunde bliver bange, når det buldrer og brager udenfor, hvilket kan komme til udtryk på forskellige måder. Nogle hunde reagerer ved, at de begynder at ryste, gør ophidset, bliver urolige eller gemmer sig bag ejeren. Årsagen er ofte, at hunden tidligere har haft en dårlig oplevelse med en høj lyd, som de husker tilbage på, og derfor bliver reaktionen tit værre, når de høje tordenbrag lyder, forklarer Pernille Hansen, dyrlæge hos AniCura Dyrehospital Skovlunde, i en pressemeddelelse.

Ifølge Pernille Hansen, som har mere end 20 års erfaring med behandling af kæledyr med adfærdsproblemer, er der flere tiltag, der kan hjælpe hunden gennem højsæsonen for tordenvejr.

Skab tryghed i hjemmet

Tordenvejr frembringer i høj grad den samme reaktion hos hunde, som man kender fra fyrværkeriet nytårsaften. Lyn og torden er dog sværere at forberede sig på, og derfor handler det ifølge Pernille Hansen om at få skabt en tryg base i hjemmet:

-Det er vigtigt, at man ikke lader hunden være alene hjemme, hvis man ved, at der er varslet torden. Det kan nemlig være med til at styrke trygheden og nedtone angsten, at ejeren er til stede sammen med hunden og udviser ro – selv om det lyner og tordner udenfor. Hvis hunden vil gemme sig under eksempelvis sofaen, sengen eller i kurven, er det vigtigt, at man lader den gøre det, da det er hundens måde at tackle angsten på.

Luk uvejret ude

Ifølge Pernille Hansen er mange hunde hurtige til at koble både regnvejr og lysglimt til tordenvejr, og derfor begynder angsten ofte allerede, når vejret er ved at trække op til torden. I den forbindelse handler det især om, at man så vidt muligt skal forsøge at skærme hunden for uvejret:

-Når tordenvejret først lyder, kan hundeejere med fordel trække gardinerne for, da det blandt andet kan være med til skærme for blinkene, som ofte er med til at forstærke angsten. Derudover kan det også være en god idé at tænde lyset indenfor og sætte noget musik på, der kan medvirke til at fjerne hundens fokus fra tordenvejret – ligesom at lege med hunden, give godbidder eller lave træningsøvelser også kan være med til at flytte hundens opmærksomhed.

Overvej angstdæmpende medicin

I tilfælde hvor hunden lider af alvorlig angst eller panikanfald under tordenvejr, kan det desuden være en god idé at konsultere med sin dyrlæge. Der findes nemlig forskellige typer behandlinger og medicin, som kan være med til at mindske hundens angst, lyder det fra Pernille Hansen:

-Hvis hunden gentagende gange er meget bange ved tordenvejr, kan det ofte være en god løsning med angstdæmpende medicin. Det har som regel den bedste effekt, hvis hunden får medicinen allerede inden, at angsten begynder, og derfor kan man med fordel give medicinen allerede, når der varsles om tordenvejr. Dog skader det ikke, hvis hunden først får medicinen, efter angsten har indtruffet, da det blandt andet kan hjælpe med, at hunden hurtigere kommer sig over angsten.

Pernille Hansen anbefaler desuden, at man henvender sig til sin dyrlæge, hvis hunden fortsætter med at have det dårligt og være bange for andre lyde i flere dage efter tordenvejret.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel