Kolding Netavis

Verdens største decentrale mindesmærke – nu også i Kolding

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Tirsdag den 7. september nedlægges de første fem snublesten for ofre for nazismen i Kolding.

Dagen markerer også, at Kolding bliver den første by i Jylland, hvor Gunther Demnigs snublesten lægges. Tidligere er der blevet lagt snublesten i både København og Odense.

Nedlæggelsen starter ved Hjelmsvej 11 i Kolding, hvor Kulturudvalgsformand Jesper Elkjær og Henriette Harris fra Snublestensgruppen vil sige et par ord inden den første snublesten for Alice Dinesen (jødisk kvinde) vil blive lagt.

Derefter lægges de efterfølgende fire sten på Agtrupvej 1, Haderslevvej 25 og Clemensgade 1 for Karinus Felsted (modstandsmand), Poul Seidenfaden (modstandsmand), Jørgen Kelstrup (modstandsmand) og Kai Ibsen (kommunist og modstandsmand).

En række pårørende til de fem ofre deltager endvidere i arrangementet, som er åbent for alle, der har lyst til at deltage.

Det foregår mellem klokken 15 og 17.

Sådan er nedlæggelsen finansieret

Det er primært Sdr. Vang Skole og Aalykkeskolen, der har finansieret nedlæggelsen. På Sdr. Vang skole er det foregået ved at afvikle en historisk Algang, hvor hele skolen er blevet sendt ud at gå, og forældrene opfordres til at sponsorere 2,5 kr. for hver km. deres barn har gået. Herved får både børn og forældre en fornemmelse for Algangens betydning under besættelsen og hvilken rolle det spillede for det nationale sammenhold.

I det hele taget har skolebørn på Sdr. Vang Skole og Aalykkeskolen haft mulighed for at være involveret i projektet helt fra start, idet tre skoleklasser har deltaget i et undervisningsforløb ved Skoletjenesten Kolding på arkivet, hvor de både er blevet introduceret til de fem personer, men også selv har fået lov til at researche på de personer, som der nu lægges en sten for. Ligesom de har fået et indblik i, hvordan personerne indgik i en større historie under besættelsen. Det vil også være elever fra de involverede klasser, som på dagen for nedlæggelsen vil fortælle et par ord om hver person, som der lægges en snublesten for.

Dagen inden arrangerer Koldingbibliotekerne og Kolding Stadsarkiv et foredrag med Henriette Harris, hvor hun vil fortælle om Gunther Demnig og baggrunden for snublestensprojektet. Henriette Harris er født i 1971 på Frederiksberg. Hun er cand.mag. og har siden 2004 været journalist i Berlin. I 2019 var hun medstifter af Snublestensgruppen i Danmark, der indtil videre i samarbejde med Gunter Demnig har lagt snublesten i København, Kongens Lyngby, Gentofte, Odense og på Frederiksberg. Foredraget foregår fra kl. 16-17 i Bryggeriet, som en del af Historisk Værksted. Foredraget er gratis, men der skal bestilles billetter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel