Kolding Netavis

Udvider: Succes med præst i hjemmehjælpen

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Efter halvandet år med hjemmehjælpspræst i Taps udvides ordningen nu også til Domhusgade hjemmehjælpsdistrikt.

-Hjemmehjælpspræsten er en gave, der giver personalet mulighed for at hjælpe borgere, som har det svært, fortæller teamleder i Taps, Anette Bonnesen, i en pressemeddelelse.

I hverdagen arbejder præsten Maria Frederiksen og hjemmehjælpens personale sammen. Maria Frederiksen tilbyder samtaler hjemme hos borgerne, når livet er svært. Det er personalet i hjemmehjælpen der formidler tilbuddet til borgerne.

70 hjemmebesøg

Siden opstarten i maj 2020 er det blevet til 70 hjemmebesøg og 100 møder med personaler i både dag- og aftenvagter, fortæller Maria Frederiksen. Havde corona ikke spændt ben, kunne det have været flere, men ved siden af hjemmehjælpen passer hun også sit arbejde som sognepræst, sorggruppeleder, beredskabspræst og vikar for sygehuspræster.

Samtaler om sygdom, afmagt, sorg, brud og tab

Hjemmebesøgene danner rammen om eksistentielle samtaler mellem borger og præst, f.eks samtaler om det svære i tilværelsen. Maria Frederiksen fortæller, at samtalerne ofte handler om sygdom, afmagt, sorg, brud og tab. Selvom hun ikke kan ændre på borgerens oplevelser, så gør det faktisk en forskel at få lov til at fortælle sin historie. At blive set og hørt af et andet menneske, kan i sig selv lette det, der tynger.

Det er sognene i Kolding Provsti, der bevilger penge til hjemmehjælpspræstens løn, og de har nu besluttet, at en større del af Maria Frederiksens tid skal bruges i hjemmehjælpen.

-Formålet er at bruge folkekirkens ressourcer på at være der, hvor mennesker er, siger provst Grete Wigh-Poulsen.

Kolding Kommune bakker op

Initiativet bakkes op af Kolding Kommunes chef for hjemmehjælp Tina Andersen:

-Den kommunale hjemmehjælp og sygepleje fortsætter meget gerne samarbejdet med hjemmehjælpspræsten.

Personalet fortæller, at borgerne i Taps hjemmehjælpsdistrikt er glade for Maria Frederiksens besøg. Den omsorg, der ligger i det uforstyrrede samvær, bliver værdsat. Desuden kan Maria Frederiksen skabe kontakt til borgernes egne sognepræster, hvis de ønsker det, og nogle gange er det muligt at finde en besøgsven, hvis borgeren føler sig ensom.

Med udvidelsen af ordningen står hjemmehjælpspræsten nu til rådighed for alle borgere, uanset tro eller religiøst tilhørsforhold, der er tilknyttet Taps og Domhusgades hjemmehjælpsdistrikter.

Også politisk er man glad for at ordningen med hjemmehjælpspræsten nu udvides.

-At der er en at snakke med om livets store spørgsmål er vigtigt. Det tror jeg giver ro, livsglæde og mindre ensomhed i hverdagen. Derfor er jeg glad for at ordningen nu udvides til også at omfatte Domhusgade hjemmehjælpsdistrikt og vi glæder os i Seniorudvalget til at følge ordningen, fortæller formand for Seniorudvalget i Kolding Kommune, Søren Rasmussen (DF).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel