Kolding Netavis

Tredagsfestival i Kolding i anledning af 100-året for Kvindernes Bygning

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
100-året for indvielsen af Kvindernes Bygning i Slotsgade i Kolding fejres. Foto: Georg Burcharth/Kolding Stadsarkiv.

Torsdag aften vender et bysbarn tilbage til Kolding. Professor emerita, dr.phil. Birgitte Possing åbner en tredagsfestival med foredraget: ”Argumenter imod kvinder”.

Anledningen er 100-året for indvielsen af Kvindernes Bygning i Slotsgade i Kolding. Den første af sin slags i hele landet. Først 14 år senere lykkedes det at rejse en tilsvarende i København. Alligevel er bygningen og historien om den blevet glemt af de fleste og skrevet ud af historien – både lokalt og nationalt.

Det vil Kolding Stadsarkiv nu råde bod på, og derfor har arkivet valgt sammen med en række andre kulturaktører at markere jubilæet med en festival, der binder fortid og nutid sammen.

Festivallen byder over tre dage således på historiske foredrag, udstillinger, officiel fejring med taler, interviews og nordisk folkemusik, dokumentarfilm om fire banebrydende kvindelige fotografer, artisttalk og samtalesalon.

Ligesom for 100 år siden fejres Kvindernes Bygning over flere dage. Dengang var den officielle indvielse d. 15. juli 1922. I dag er bygningen et boligkompleks, men bygningen blev oprindelig tegnet af arkitekten Ernst Petersen, der har tegnet talrige bygninger i byen, bl.a. Harteværket, Domhuset og Nationalbankfilialen i Kolding. Kvindernes Bygning i Kolding blev opført på foranledning af Dansk Kvindesamfunds Koldingkreds med daværende formand; Helen Clay Pedersen i spidsen og som bærende drivkraft.

Det er en vild historie, som vi ikke bør glemme, men faktisk være stolte af her i byen, udtaler stadsarkivar Lene Wul, der også understreger, at festivallen skal medvirke til at sætte mere lys på de mange fortællinger, personer og begivenheder, som er blevet glemt eller skrevet ud af historien. Heriblandt en række store fortællinger om kvinder, der var med til at forandre ikke bare deres by, men det land, som de var en del af.

Festivallen er dog ikke en historisk festival, men byder på forskellige vinkler og kvindestemmer, som mennesker i dag kan spejle sig i og reflektere over.

Program

Torsdag 6/10:

Kl. 19: Argumenter imod kvinder, foredrag med Birgitte Possing, Nicolai Scene. Billetter købes her.

Fredag 7/10:

Kl. 15: Officiel fejring: Kvindernes Bygning 100 år, Kolding Bibliotek
Kl. 19: Filmen: Verden er uskarp. Introduktion v. instruktør Iben Haahr Andersen, Nicolai Biograf

Lørdag 8/10:

Kl. 11: Kvinde kend din plads – pladserne rykker, Art Pico samtalesalon, Kolding Bibliotek
Kl. 13: Artist-talk i udstillingen DAMP, 7 kvindelige keramikere, Nicolai Kunst & Design
Kl. 15.00: Filmen: Verden er uskarp, Nicolai Biograf. Billetter købes her.

Alle dage Kl. 11-16: Udstilling: Kirsten Stallknecht, Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel