Kolding Netavis

To steder i midtbyen får et markant løft

Elo Christoffersen
By Elo Christoffersen

Nu sker der et markant løft.

I uge 40 går arbejdet med at renovere Søndergade og Søndertorv i Kolding midtby i gang. Men allerede i næste uge bliver en del af klinkerne i den østlige del af Søndergade pillet op.

Projektet er en del af puljen på 25 millioner kroner, som byrådet har afsat for at give dele af Kolding midtby et markant løft.

– Efter planen skal projektet stå færdigt 22. december, men i vinterhalvåret er vi selvfølgelig lidt afhængige af vejret. Under alle omstændigheder vil vi sammen med vores entreprenør, HedeDanmark, gøre vores bedste for at minimere generne for handlende, beboere og midtbyens gæster, fortæller landskabsarkitekt Alexander Priesemann fra Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Der er endnu ikke lagt en detaljeret tidsplan for renoveringen af de to gader.

– HedeDanmark har først lige vundet opgaven. Nu skal entreprenøren have et par dage til at planlægge arbejdet. Vi har møde med HedeDanmark i næste uge, og forhåbentlig kan vi derefter give Søndergades og Søndertorvs butiksejere, beboere, m.fl. lidt mere præcis information om det videre forløb, siger Alexander Priesemann.

Søndergade

Søndergade har i perioder været betragtet som den glemte del af gågadesystemet i Kolding.

– Nu skaber vi en grøn gade med en mere intim gågadestemning. Samtidig tydeliggør vi Søndergades historiske status som indgangsvejen sydfra til Kolding midtby med indblik til Koldinghus, forklarer Alexander Priesemann.

I den østlige side af gaden etableres et bredt grønt bælte med tulipantræer, regnvandsbede, opholdsmuligheder, bænke, en legestation med bl.a. en gynge, passager ind til gadens butikker, ny belysning og belægning med samme sildebensmønstrede variant som i den nyrenoverede del af Jernbanegade.

– De seneste år har vi afprøvet forskellige ideer i midtbyen, og noget af det, vi har fået rigtig god feedback på, er grønne åndehuller med gode opholdsmuligheder. De elementer kommer også til at præge Søndergade, siger Alexander Priesemann.

I gadens midterfelt vil der stadig være plads til varekørsel og udrykningskøretøjer, mens den vestlige side af Søndergade får en mere åben struktur med plantekasser, mobile opholdsmøbler samt cykelparkering.

– Allerede på tirsdag går vi i gang med at pille en del af klinkerne op i den østlige del af Søndergade, mens belægningen i resten af gaden bevares. Vi kommer også i løbet af anlægsperioden til at fjerne gadens eksisterende plantekasser, bænke og andet inventar, fortæller Alexander Priesemann.

Søndertorv

På Søndertorv fjernes stort set al det eksisterende inventar – bænke, springvand, belysning, plantekummer og belægning.

– Planen er at skabe et attraktivt mødested ved åen, hvor der er lidt bedre plads end i dag – både til udeservering, shopping og uformel afslapning, forklarer Alexander Priesemann.

Som erstatning for den eksisterende vandkunst plantes et højstammet træ af arten tretorn. Omkring træet opføres en legeskulptur med bænk, hvor børnene kan lege, mens de voksne hygger sig.

Ligesom i dag vil der fortsat være udeservering på Søndertorv – både på selve torvet og på trædækket ned mod åen. Halvdelen af dækket friholdes dog. Her kan alle sætte sig og nyde åen. Som noget nyt etableres et mindre plateau med siddetrin, som lejlighedsvis kan benyttes som miniscene.

Den eksisterende røde belægning udskiftes med den sildebensmønstrede variant kendt fra den nyrenoverede del af Jernbanegade, og så kommer der ny belysning i form af to master med spots, som både giver et bedre lys og mulighed for at skabe en mere varieret og spændende belysning.

Se skitsen nedenunder…

Soendergade og Soendertorv

Skitse over, hvordan Søndergade og Søndertorv kommer til at se ud. Illustration: Land+.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel