Et tæt samarbejde mellem sygehus og kommune redder menneskeliv og resulterer i markant færre genindlæggelser. Og ikke mindst fører det til større livskvalitet.
Det fremgår af et forsøg, som Kolding Sygehus har gennemført i et samarbejde med Kolding og Fredericia kommuner.
-Det er et vink med en vognstang om, at vi i sundhedsvæsenet i langt større grad er nødt til at tage udgangspunkt i hver enkelt borger, som har behov for hjælp. Der skal i langt større grad arbejdes på tværs mellem sygehus og kommune. Gevinsten er bedre livskvalitet til borgeren. Gevinsten kan også blive færre udgifter til sundhedsvæsenet, siger Poul Erik Jensen, der er socialdemokratisk medlem af regionens sundhedsudvalg.
Forsøget på Kolding Sygehus omfattede plejehjemsbeboere med hoftenære lårbensbrud.
Efter behandlingen på sygehuset overgik behandlingen til et kommunalt akutteam bestående af sundhedspersonale, der samarbejder med både sygehus og plejehjem. Samarbejdet indebærer bl.a., at sygehuset er behandlingsansvarlig 14 dage efter udskrivelsen.
Overraskende resultater
Forsøget, der foregik i tidsperioden 1 januar 2018 til 31 juli 2020, afslørede overraskende resultater. Blandt andet steg overlevelsen blandt de patienter, der deltog i forsøget, fra 87 procent til 94 procent. Og antallet af genindlæggelser faldt fra 30 procent til 14 procent.
Der blev i forsøgsperioden lavet sammenligning med tilsvarende patienter fra Vejle, Middelfart og Vejen kommuner.
Løsningen er en systematisk forebyggelse og tidligt opsporing af sygdom og komplikationer. Et øget kompetenceniveau på plejehjemmet ved besøg af kommunale akutsygeplejersker. Og ikke mindst et tæt samarbejde mellem sygehus, kommune og plejehjem, hvor sygehuset er behandlingsansvarlig 14 dage efter udskrivelsen.