Flere og flere af os ringer til alarmcentralen pรฅ nummeret 112. Ogsรฅ selv om der ikke er sket en ulykke eller der er tale om akut, alvorlig sygdom.
For fire รฅr siden var der 90.000 opkald til alarmcentralen i Region Syddanmark. I รฅr forventes tallet at stige til 107.000 opkald.
Det betyder en รธget belastning af den sundhedsfaglige visitation pรฅ regionens vagtcentral. Samtidig fรธrer det ogsรฅ til flere ambulancekรธrsler og pres pรฅ skadestuerne.
-Det bliver vi nรธdt til at kigge pรฅ politisk. Selvfรธlgelig skal borgere i nรธd have hjรฆlp. Men det er ikke hensigtsmรฆssigt, at der ogsรฅ er banale opkald. Fordi det kan gรฅ ud over akutte, alvorlige opkald, hvor der er behov for รธjeblikkelig hjรฆlp, siger regionsrรฅdsmedlem Poul Erik Jensen (S) fra Vamdrup.
Han er medlem af regionens prรฆhospitalsudvalg, der mandag besluttede, at ansรคtte ekstra to sundhedsfaglige medarbejdere, der skal foretage kvalitetssikring og udvikling af vagtcentralens borgerkontakt. Herunder kontakt med udsatte borgere, som ofte ringer 112 for at fรฅ hjรฆlp til noget, som ikke er akut sygdom.
Der er som regel tale om opkald, som er tidskrรฆvende. Ofte er der ikke brug for en ambulance.
Lรธsningen kunne vรฆre, at disse borgere blev ringet op efterfรธlgende af en sygeplejerske, der har mulighed for at bruge den fornรธdne tid til at hjรฆlpe borgeren til en anden form for hjรฆlp.
-Vi hรฅber, at det bliver en god lรถsning. Bรฅde for dem, der har akut brug for hjรคlp og dem som har andre problemer, slutter Poul Erik Jensen.