Kolding Netavis

Springvand bliver justeret

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Springvandet i Slotssøen i Kolding er netop taget ned for i år. Når den nye sæson starter 15. marts 2019 kommer springvandet til at springe på en lidt anden måde.

Springvandet er en gave til kommunen fra Kolding Flisepudser Laug. Da anlægget blev taget i brug tidligere på året, blev der anvendt modelberegninger til at indstille springvandet. Den slags beregninger er altid baseret på en vis usikkerhed. Derfor er det gængs praksis, at man efterfølgende får foretaget støjmålinger på stedet for at få et eksakt billede af, hvor meget springvandet rent faktisk støjer. Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

En sådan støjmåling har Kolding Kommune også fået lavet, og efter at de mange data er blevet analyseret, har kommunen nu justeret programmet, som skal styre springvandet i den nye sæson.

– Vi kan ikke direkte sammenligne støjmålingerne med de modelberegninger, som tidligere fastlagde, hvordan springvandet måtte springe. Men sandsynligvis har springvandet ikke helt overholdt Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser i den forløbne sæson. Det retter vi op på nu, fortæller driftschef Martin Sejersgaard-Jacobsen, Kolding Kommune, i en pressemeddelelse.

Slukket for springvandet i perioder

Tidsrummet for, hvornår springvandet vil være tændt, er også i den nye sæson kl. 10-22 alle dage, søndag dog kl. 11.30-22. På samme måde vil højden og mønstret på springvandet løbende ændre sig for at skabe et spændende udtryk.

– Det høje slanke udtryk kommer dog i højere grad til at præge springvandet. Rent æstetisk ser det flot ud, og samtidig viser støjmålingen, at den høje midtersøjle støjer mindre end de otte skråtstillede søjler, som udgør den såkaldte buket, fortæller Martin Sejersgaard-Jacobsen.

Til forskel fra denne sæson vil der i 2019 være slukket for vandet 11 minutter hver time om aftenen og lørdag eftermiddag for at overholde Miljøstyrelsens gennemsnitskrav til de vejledende støjgrænser.

Den bedste placering

Støjmålingen er også blevet brugt til at undersøge, om der findes en bedre placering af springvandet i Slotssøen. Flisepudserne har selv peget på en alternativ placering midt i Slotssøen, tættere på biblioteket og søterrassen, hvor flere ville kunne få glæde af springvandet.

– Paradoksalt nok giver den alternative placering ude midt i søen større problemer med at overholde de vejledende støjgrænser. Forklaringen er, at springvandet nu ligger tæt ved et område med blandet bolig- og erhvervsbebyggelse. Flytter vi springvandet ud på den foreslåede placering, kommer det tættere på områder med ren boligbebyggelse, hvor de vejledende støjkrav er skrappere. Konsekvensen ville være, at vi måtte slukke for springvandet flere og længere perioder hver dag. Derfor holder vi fast i den nuværende placering, som giver mest mulig springvand i Slotssøen, siger Martin Sejersgaard-Jacobsen.

Vindvagt forebygger tåge fra springvandet

Ud over programmeringen af springvandet, som skal sikre, at støjen holdes under de vejledende værdier, er der installeret en såkaldt vindvagt på toppen af Kolding Hotel Apartments. Vindvagten skruer automatisk ned for springvandet, når det blæser for at undgå spredning af vandtåge. Hvis det blæser tilstrækkeligt hårdt, bliver der helt slukket for springvandet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel