Kolding Netavis

Spot på værdifulde bytræer

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Kolding Kommune.

Kolding Kommune har iværksat en ny kampagne for at fremhæve bytræernes positive virkning.

Hvis du i nærmeste fremtid støder på et farvestrålende skilt bundet omkring stammen på et bytræ i Kolding by, Christiansfeld, Lunderskov eller Vamdrup, er der en god grund til det.

Skiltene giver information om træets nytteværdi, herunder evnen til at binde CO2, producere ilt og absorbere vand. Derudover oplyser skiltene også om træets sort, alder og højde.

Træstrategi 2020

Kampagnen er en del af Kolding Kommunes træstrategi fra 2020, der har til formål at sikre fremtiden for træbestanden i kommunen og oplyse borgerne om træernes værdi.

-Vi ønsker at synliggøre træernes enorme betydning, især deres konkrete nytteværdi. Men træerne har også en stor æstetisk værdi. De er smukke at se på og gør vores byer mere attraktive. Desværre ser vi af og til, at træerne bliver betragtet som generende elementer, der kaster skygger og taber blade. Men træer spiller en afgørende rolle i vores bymiljøer, og det vil vi gerne understrege med de nye skilte, fortæller Jakob Ville (V), formand for udvalget Plan- og Teknik, i en pressemeddelelse.

170 bytræer en del af kampagnen

Kampagnen omfatter i alt 170 kommunale bytræer i de fire byer. Træerne er valgt ud med henblik på at repræsentere forskellige sorter, størrelser og aldre.

Udover deres evne til at modvirke klimaforandringer ved at opsuge vand og CO2 har bytræer også stor værdi for den nære biodiversitet. Ældre bytræer fungerer som levested for en bred vifte af fugle, dyre-, insekt- og svampearter.

Jørn Chemnitz (SF), formand for udvalget Natur, Miljø og Klima, påpeger vigtigheden af træer for den bynære biodiversitet og at dette er en vigtig parameter for valg af træarter. Han nævner eksempelvis plantningen af tretorn i Jernbanegade, da dette træ er både robust og godt for bierne.

Skiltene på bytræerne er designet af den lokale illustrator André Dall.

Et af de udvalgte træer i kampagnen er en kejserlind, der befinder sig på Haderslevvej i Kolding. Kejserlinden formår at binde 22,3 kg CO2 og producere 59,9 kg ilt om året. Den er 10,8 meter høj, 53 år gammel, og den drikker omkring 43,8 liter vand dagligt.

Kejserlind paa Haderselvvej
Den flotte kejserlind, der står på Haderslevvej, binder 22,3 kg CO2 om året og producerer 59,9 kg ilt. Foto: Kolding Kommune.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel