Kolding Netavis

Skruer op for energispare-indsatsen

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Byrådet i Kolding har bevilget 48 mio. kr. fordelt på fem år til energibesparelser i kommunens ejendomme som skoler, institutioner, plejecentre, kultur- og idrætshuse og administrative bygninger.

Siden 1998 har Kolding Kommune arbejdet kontinuerligt og systematisk med energibesparelser i alle kommunale bygninger. I 2015 vedtog byrådet Kommunens tredje energihandleplan og bevilgede samtidig 10 mio. kr. årligt til indsatsen. Den pulje har byrådet netop forhøjet med tre mio. kr. årligt og har samtidig forlænget perioden med tre år til 2025. Dermed er der i alt øremærket 48 mio. kr. til indsatsen de næste fem år, oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

– Vi har opnået fine resultater med vores energihandleplaner og er lykkedes med at reducere mellem 11 og 29 procent på vand, varme og el i løbet af 13 år. Vi har fx skiftet til LED-belysning, fået vandspare-armaturer og trelags termoruder i mange bygninger og udskiftet mange af de mest energislugende maskiner, hvidevarer og anlæg, fortæller energikoordinator Pernille Bech Darbroudi fra By- og Udviklingsforvaltningen og fortsætter:

– Det betyder også, at vi efterhånden har plukket rigtig mange af de lavthængende frugter og skal finde andre indsatsområder. Derfor har vi også store forventninger til et nyt energistyre-system, hvor energi- og vandforbruget på de enkelte ejendomme kan overvåges mere effektivt og nemmere og hurtigere give et overblik over energi- og vandspild.

Bakkeskolen får bedre indeklima

En af de kommunale ejendomme, der har udsigt til at få glæde af de ekstra millioner, er Bakkeskolen. Der er tale om et stort helhedsprojekt, der både kommer til at fokusere på energioptimering, bygningsvedligehold og bedre indeklima.

– Vi vil efterisolere, udskifte ruderne, lave et nyt varmeanlæg, installere nyt ventilationsanlæg og forsyne klasselokalerne med frisk luft via ventilationslofter og ny LED belysning. Derudover udskifter vi den gamle styring af varme og ventilation. Alt i alt kommer vi til at reducere CO2 og spare penge, men nok så vigtigt forventer vi, at eleverne får et bedre indeklima og dermed et bedre læringsmiljø, fortæller energikoordinator Lars Højensgård, der står i spidsen for projektet.

Projektet på Bakkeskolen kommer til at koste 3,75 mio. kr. med en tilbagebetalingstid op til 14,3 år. Generelt har alle de energibesparende tiltag i Energihandleplan III en tilbagebetalingstid på maksimalt 10 år, men i Bakkeskole-projektet er der accepteret en længere tilbagebetalingstid, da det både omfatter energibesparelser, indeklimaforbedringer og bedre læringsmiljø.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel