Kolding Netavis

SF: Gift i sydjydernes grundvand kræver forbud mod sprøjtegifte

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: BlumePress (Arkivfoto)

JyskeVestkysten kortlagde tidligere på ugen, hvordan fortidens synder i form af sprøjtegifte finder vej til grundvandet.

I Esbjerg er der gift i 40,7 procent af boringerne, i Kolding er det 30,9, mens Fanø som eneste sted ikke har gift i boringerne.

Det bekymrer SF’s Karina Lorentzen fra Kolding, som vil beskytte grundvandet med et forbud mod brug af pesticider i alle sårbare vandindvindingsområder fra 2027.

-Vores grundvand er en vigtig ressource. Men det er ingen selvfølge, at det er rent. Hvis vi også i fremtiden skal kunne drikke vand fra hanen, skal vi gøre mere for at passe på de steder, vores grundvand udvindes fra. Derfor foreslår vi, at der laves grundvandsparker, siger hun i en pressemeddelelse.

Karina Lorentzen foreslår, at grundvandsparkerne – områderne med sprøjteforbud – enten omlægges til økologisk landbrug med støtte, så driften ikke belaster drikkevandet. Alternativt kan områderne udlægges til forskellige typer af pesticidfri natur med en nyoprettet grundvandsfond på 8 mia. kr., der kan yde billige lån til vandværkerne til formålet.

På Als har man allerede har etableret en grundvandsfond, hvor kommuner og vandværker betaler halvdelen hver. Hvis SF’s fond realiseres, vil staten altså også kunne spille en rolle.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel