Kolding Netavis

Scavenius på egnsteatret

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Onsdag gæster Bådteatret Kolding Teaterforening med forestillingen ”Scavenius”.

Dramaet er skrevet af Kristian Halken. I ”Scavenius” fortælles historien om en mand, som valgte landets tarv fremfor popularitet. Det er jo det, som den folkevalgtes opgave burde være: Giv os det bedste land at leve i, beskyt os og tænk på fremtiden.

Scavenius’ moralske dilemma under 2. Verdenskrig, bliver derfor til et lærestykke i at være en skiderik til landets fordel. Kristian Halken vil med ”Scavenius” udfordre vores selvforståelse under 2. verdenskrig. Lider vi danskere af identitetsforvirring? Er modstanden mod Erik Scavenius bundet i at vi faktisk ’levede’ under krigen – for det er der ikke megen ære i. Vi vil gerne fremstå som dem der kæmpede – men gjorde vi det? Og er Scavenius egentlig en antihelt – blev han Danmarks prügelknabe for vores manglende modstand?

-Det her er historien om den mand, der sørgede for, at Danmark forblev trygt, men tabte æren. Foretrækker du følelsen eller fornuften?, siger Kristian Halken.

Verden stod på hovedet, og man havde brug for en mand, som i det mindste prøvede at holde det hele sammen. Scavenius valgte at gennemføre en samarbejdspolitik med den upopulære besættelsesmagt, og dermed holdt han nationen ude af krigen, og han blev alt andet end populær.

“Scavenius” bliver på Bådteatret til et historisk drama med Kristian Halken i hovedrollen som Scavenius og et persongalleri bestående af de mest centrale figurer. Vi ser hans kamp i grænselandet imellem moral, beregning og opportunismen. Vi prøver at forstå og følge hans beslutning, vi føler klingens skarphed fra hans fjender, og vi våger over ham i hans søvnløse nætter.

Instruktør er Rolf Heim. Medvirkende Kristian Halken, Thomas Bang, Pernille Nedergaard Haugesen, Jeanette Lindbæk Birk.

Forestillingen vises onsdag på Kolding Egnsteater og starter kl. 19.30. Billetter kan købes på www.billetten.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel