Kolding Netavis

Sådan undgår du legionærsyge

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Netop nu er der særlig grund til at være på vagt over for lungesygdommen legionærsyge.

Flere smittes nemlig med sygdommen i sommerhalvåret end om vinteren. Du kan sagtens minimere risikoen for legionærsyge, hvis du tager dine forholdsregler.

Beregninger viser, at der er tre gange så mange, der smittes med legionærsyge i sommerhalvåret end om vinteren. Forklaringen er, at mange sænker temperaturen i deres varmtvandsbeholder sommerhalvåret for at spare på energien. Men legionella-bakterien, der er årsagen til legionærsyge, trives netop bedst i lunkent vand, der er mellem 20 og 50 grader varmt. Varmtvandsbeholderen skal indstilles således at temperaturen ved vandhanen er 55°C efter at vandet har løbet i 10 – 20 sekunder, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Smittekilder kan være vandaerosoler, bittesmå vandpartikler, der kan forekomme ved f.eks. brusebade og spabade. Stillestående vand i vandinstallationer og rørledninger, der har stået ubenyttet hen i længere tid f.eks. hoteller, campingpladser eller i sommerhuse. Husk, at lade vandet løbe i din egen bolig, når du kommer hjem fra ferie.

Hvad kan du gøre

Skyl rørsystemerne godt igennem med det varmeste vand, som kan opnås og lad alle vandhanerne løbe i 3 – 5 minutter.

Husk også at bruseren skal skylles godt igennem. Lad brusehovedet liggende på gulvet eller ned i en spand. Stå ikke i nærheden af bruseren mens vandet løber.

Legionærsyge, symptomer

De første symptomer ved legionærsyge er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza.

I løbet af kort tid indtræder der tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel