Kolding Netavis

Rekordmange dødsfald i 2020

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

844 koldingensere døde i 2020, hvilket gjorde 2020 til et rekordår. Aldrig før er der nemlig blevet registreret flere dødsfald i kommunen i løbet af et år af Danmarks Statistik.

Danmarks Statistik har siden 2006 ført regnskab over antallet af dødsfald i de forskellige danske kommuner. De tal, der vedrører 2020, er netop blevet frigivet og er ikke ligefrem munter læsning for koldingenserne. Tallene afslører nemlig, at antallet af døde i Kolding Kommune var rekordhøjt i det forgangne år.

2020 blev endestation for 844 koldingensere, hvilket betyder, at 2020 bød på 25 flere dødsfald end 2019, fortæller Jesper Jensen, kommunikationsrådgiver hos Pilanto, i en pressemeddelelse til Kolding Netavis.

Herunder følger en oversigt over antallet af døde i Kolding Kommune i årene 2006-2020.

Artiklen fortsætter under grafikken…

statistik doede

Spejler ikke national tendens

Man kunne let få den tanke, at det rekordhøje antal dødsfald i Kolding Kommune i 2020 spejler en national tendens, i og med at den potentielt dødbringende sygdom COVID-19 kom til landet i begyndelsen af året, og siden da har fyldt ekstremt meget i medierne og danskernes bevidsthed samt haft vidtgående konsekvenser for det danske samfund.

Det viser sig dog imidlertid ikke at være tilfældet, for selvom der i 2020 på landsplan døde en smule flere end i 2019, skal vi faktisk ikke længere tilbage end til 2018 for at finde et år med flere dødsfald end 2020.

Har ført til ændrede begravelsesritualer

Selvom COVID-19 ikke har ført til en eksplosion i antallet af dødsfald på landsplan, må sygdommen dog alligevel siges at have haft stor indflydelse på flere ritualer, der knytter sig til døden. Med de mange restriktioner, som sygdommens hærgen i perioder har udløst, har mange begravelser nemlig ikke været, som vi kender dem.

Eksempelvis har kravet om sikkerhedsafstand i nogle sammenhænge ført til, at potentielle begravelsesgæster er blevet bedt om at blive væk fra ceremonien, fordi pladsen i kirken ikke har tilladt tilstrækkeligt med gæster, mens afstandskravet i andre sammenhænge har ført til, at begravelsesceremonier er blevet flyttet udenfor under åben himmel væk fra de vante rammer i kirken.

Også når det kommer til bårebuketter, tyder meget på, at vi har ændret vaner – nærmere bestemt købsvaner. Det beretter de om hos sendblomster.dk, hvor salget af bårebuketter i 2020 nåede rekordhøjder. Henrik Andersen, der ejer sendblomster.dk, mener det må skyldes, at mange danskere har forsøgt at minimere graden af unødvendig fysisk kontakt med andre, og at de i den forbindelse har undladt at besøge den lokale blomsterforretning, når de har skullet købe bårebuketter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel