Kolding Netavis

Plejecenter-køkkener spotter energifrådsere: Skærer 16 procent af elforbruget

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

En kampagne i Kolding Kommunes 12 plejecentre satte i april og maj spot på køkkenernes energifrådsere. Med ændrede vaner lykkedes det plejecentrene gennemsnitligt at spare 16 procent på elforbruget.

Kører ventilationsanlægget i døgndrift? Står alle el-apparater konstant på stand-by? Eller bliver ovnen pr. automatik tændt om morgenen selv om den først skal i brug senere på dagen? Det var nogle af de spørgsmål, der var oppe at vende under kampagnen ’Fang frådserne’, som køkkenpersonalet i kommunens plejecentre netop har deltaget i.

Det er Kolding Kommune, der sammen med virksomheden Ken Storkøkkener, står bag ’Fang frådserne’ og projektleder Pernille Bech Darbroudi glæder sig over kampagnens flotte resultat.

– Jeg er meget imponeret over, at det er lykkedes for køkkenerne at spare i snit 16 procent på elforbruget, især i betragtning af, at en del plejecentre har forholdsvis nye køkkener med nye maskiner. Det viser tydeligt, hvor meget ændret adfærd kan betyde, og nu håber jeg bare, at køkkenpersonalet holder fokus og fortsætter det gode arbejde, fortæller Pernille Bech Darbroudi fra Kolding Kommune i en pressemeddelelse og tilføjer:

– Ud over de ændrede vaner har vi fået yderligere afdækket mange andre potentielle besparelser, som vi ikke var opmærksomme på, og som vi nu vil arbejde videre med.

I Kolding Kommunes Energihandleplan er målet at reducere elforbruget med 17 procent fra 2015 til 2022 i alle Kommunens bygninger.

Store besparelser overraskede

For Susanne Nygaard Jensen, der er cheføkonoma i Kolding Kommune har det både været spændende og overraskende at deltage i kampagnen.

– Det har faktisk ikke været svært at opnå store besparelser på køkkenernes strømforbrug, uden at det har givet besvær for medarbejderne. Vi har bare skullet vænne os af med lidt dårlige vaner, som vi slet ikke var klar over, at vi havde. Samtidig har det været meget nyttigt at få at vide, hvordan strømforbruget fordeler sig på de forskellige maskiner, ventilation og køle/fryserum. For også her blev vi nogle steder meget overraskede, fortæller Susanne Nygaard Jensen

Det plejecenter, der sparede mest, var Kongebrocentret i Christiansfeld, der i kampagneperioden skar 36 procent af elforbruget. Kampagnen ’Fang frådserne’ betyder omregnet til kroner og ører, at plejecentrene i Kolding kommune i alt potentielt kan opnå en samlet besparelse på 137.000 kr., hvis køkkenpersonalet fastholder de nye initiativer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel