Nyt lyskryds klar til brug

Torsdag 25. Juni 2020 18:56 922
Etableringen af det nye lyskryds på Højvangen i Kolding bys nordlige industriområde er gennemført. Foto: Kolding Kommune. Etableringen af det nye lyskryds på Højvangen i Kolding bys nordlige industriområde er gennemført. Foto: Kolding Kommune.

Torsdag blev signalet tændt i det nye lyskryds på Højvangen i den nordlige del af Kolding by. Dermed er det store projekt med at ombygge to T-kryds til et nyt lysreguleret kryds gennemført og færdigmeldt.

Den trafikerede vej Højvangen i Koldings industrikvarter er blevet mere trafiksikker. Højvangen er en af de mest trafikerede indfaldsveje i Kolding med op til 14.000 bilister dagligt, heriblandt mange lastbiler til virksomhederne i industriområderne. Tidligere var der en del kødannelser og forsinkelser især på sidevejene i de to T-kryds ved Korsvej og Petersmindevej. Men også for de bilister og lastbilschauffører, der skulle svinge til venstre på Højvangen, opstod der jævnligt farlige situationer.

- Et nyt lyskryds på Højvangen har længe stået på vores ønskeliste, fordi der gennem årene været mange uheld på strækningen. Samtidig har vi i vores mobilitetsplan også et stort fokus på at sikre bedre fremkommelighed på vejene med intelligent trafikstyring og det bidrager dette kryds til, siger formand for Teknik- og Klimaudvalget, Jakob Ville, i en pressemeddelelse.

To T-kryds bliver til ét lyskryds

Efter dialog med områdets virksomheder og undersøgelse af forskellige modeller, blev løsningen at samle de to eksisterende T-kryds i et nyt firbenet lysreguleret kryds. Samtidig er en stor del af den gamle vejbane på Korsvej bibeholdt og er omdannet til en mindre samkørselsplads.

- Vi har bygget et lyskryds med svingbaner i alle retninger, og etableret et signalanlæg med et intelligent system styret af radarer, fortæller projektleder og trafikplanlægger Erik Harbo.

Signalanlægget er af typen ”rød hvile”, hvilket betyder, at anlægget står med rødt i alle retninger når der ingen trafik er og skifter til grønt, når trafikanterne bliver detekteret et vist antal meter fra anlægget.

- Denne model har den effekt, at det generelt skifter meget hurtigere mellem de enkelte retninger og fra rød til grøn og omvendt, forklarer Erik Harbo.

Der er firmaet KAB:CO fra Fredericia, der har lavet entreprenørarbejdet og signalanlægget er leveret af Vejlefirmaet ITS-Teknik.

Fakta

Prisen for det nye lysregulerede kryds er cirka 10 millioner kroner. Pengene stammer fra den såkaldte infrastrukturpulje, som skal øge fremkommelighed og trafiksikkerhed i Kolding kommune.

Tags