Kolding Netavis

Nyt biogasanlæg på vej

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Pixabay (Modelfoto)

Der er nu fundet en velegnet placering til et nyt biogasanlæg.

En arbejdsgruppe har, på vegne af en større kreds af landmænd i det sydlige Trekantområde, arbejdet målbevidst siden starten af året med planer for etablering af et landmandsejet biogasanlæg. Og nu er planerne meget tæt på at kunne realiseres under selskabsnavnet 3-KNT Bioenergi.

En væsentlig opgave har været at finde en egnet placering, som både ligger tæt ved leverandørerne og tæt ved det overordnede vejnet. Samtidig er det også vigtigt at placeringen giver så begrænset med gener for naboerne som muligt.

Formanden for Styregruppen, Niels Blem Sørensen, landmand ved Jordrup, kan nu oplyse, at der er fundet en velegnet placering i den østlige del af Vejen Kommune. Nærmere betegnet nord for Esbjerg motorvejen E20 ved afkørsel 66, nord for Lunderskov. Her vil det nye anlæg få udkørsel til Landevej 469 mellem Lunderskov og Grindsted om med det nærliggende tilslutningsanlæg få direkte adgang til motorvejsnettet.

-Vi mener i al beskedenhed at vi har fundet noget nær den perfekte placering som opfylder alle hovedhensyn for placering af et større energianlæg, fortæller Niels Blem Sørensen i en pressemeddelelse og fortsætter:

-Det er derfor med meget stor tilfredshed, at vi samtidig kan meddele at vi har indgået en optionsaftale med ejeren af jorden, som giver projektgruppen mulighed for at etablere et anlæg på placeringen, hvis de nødvendige myndighedstilladelser kan opnås.

En væsentlig betingelse for at kunne opføre et biogasanlæg er, at kommunen er indstillet på at give de nødvendige tilladelser. Også her er arbejdsgruppen nået rigtig langt.

God placering – også set fra naboer

Placering af et nyt biogasanlæg vækker ofte bekymring hos naboerne. Derfor var den første prioriterede opgave for formanden at gå rundt personligt og besøge de nærmeste naboer.

-Vi mener selv, vi har fundet en god placering, også ud fra nabohensyn, men vi er også godt klar over, at vi kommer med et stort energianlæg. Derfor er det vigtigt for os at signalere fra starten, at vi er et lokalt ejet selskab, og at vi prioriterer at være gode naboer. Vi ved, at særligt trafikken til og fra biogasanlæg normalt er blandt de største bekymringer for naboerne, og her ligger vi altså med en rigtig god placering direkte ud til det overordnede vejnet, fastslår Niels Blem Sørensen.

De næste opgaver for arbejdsgruppen, som er nedsat af de lokale landboforeninger, leverandørforeningen og Linkogas, bliver at få de sidste detaljer omkring ejerforhold og finansiering på plads, sådan at der i starten af det nye år vil kunne indkaldes til et informationsmøde for de kommende leverandører.

Parallelt med dette arbejder Vejen Kommune med myndighedstilladelserne, hvor der i denne proces forventes at blive afholdt et eller flere.

image
Det blå område viser placeringen af projektområdet for det kommende nye landmandsejede biogasanlæg, nærmere betegnet ved motorvejsafkørsel 66 vest for Vejen og nord for Lundskov. Pressefoto.
Biogas ved afkoersel 66
Pressefoto.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel