Kolding Netavis

Nu kan du igen parkere i Borchs Gård

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Borchs Gård i Kolding midtby gennemgår i øjeblikket en omfattende renovering.

Torsdag genåbnes den nordlige del af den historiske plads, inklusiv halvdelen af de 100 parkeringspladser, oplyser Kolding Kommune.

-Vi glæder os så meget til at genåbne den nyrestaurerede Borchs Gård. Det er ingen hemmelighed, at den historiske baggård har trængt til en kærlig hånd i lang tid. Nu er den første halvdel ved at være færdig, og den åbner vi med det samme, så vi igen kan begynde at bruge de centrale p-pladser. De har været hårdt savnet i midtbyen den seneste tid, siger Jakob Ville, formand for teknik- og klimaudvalget.

P-område indrettet på ny måde

Det er den del af Borchs Gård, som vender op imod Akseltorv, der er blevet færdig. Pladsen rummer 50 parkeringspladser, og de kan benyttes fra 1. juli. Mens resten af den gamle gård gøres færdig, er der tre timers gratis parkering, men fra 10. august vil der som hidtil være betalingsparkering i Borchs Gård.

-Vi har indrettet parkeringsområdet på en anderledes og mere hensigtsmæssig måde end før, så det er lettere at komme rundt på pladsen og finde en ledig p-plads, fortæller landskabsarkitekt Thomas Thinghuus.

Det primære parkeringsområde er fortsat belagt med brosten, men belægningen vil være markant rarere at færdes på end tidligere. Toppen er nemlig skåret af pladsens gamle brosten, så de nu er helt jævne, og fugerne er faste. Uden om p-området midt i gården bliver der lagt asfalt i en særlig lys nuance, som matcher resten af pladsen.

-Borchs Gård er en vigtig del af den historiske bykerne i Kolding, som er med til at give vores midtby et helt særligt præg. Det vil vi gerne værne om. Derfor holder vi bl.a. fast i den gamle belægning med brosten, som vi genbruger. Men vi har samtidig – bl.a. i dialog med Handicaprådet – haft fokus på tilgængelighed, så pladsen bliver rar at bruge for alle, siger Thomas Thinghuus.

Åbnes i sidste halvdel af juli

Den sydlige halvdel af Borchs Gård og de resterende 50 p-pladser åbnes efter planen i sidste halvdel af juli. Men herefter lukkes hele pladsen midlertidigt i den første uge af august – uge 31 – hvor der skal lægges slidlag på asfalten i Borchs Gård, og mandag den 9. august, hvor pladserne stribes op under forudsætning af, at det ikke regner.

-Det kan virke underligt, at vi åbner pladsen, for så at lukke den igen en uge senere. Grunden til, at vi ikke lægger toplaget på med det samme, er, at vi først kan skaffe asfalt fra uge 31 på grund af sommerferien, hvor asfaltfabrikkerne ligger stille. Når asfalten er lagt på, så skal belægningen have nogle dage til at hærde, før vi igen kan tage Borchs Gård i brug. Herefter har vi så til gengæld en jævn, flot og robust overflade, forklarer Thomas Thinghuus.

Trods asfaltarbejdet i uge 31 bliver Borchs Gård klar til at få sin debut som midlertidig kulturarena, når Kolding 7. august deltager i Stella Polaris’ nye og corona-tilpassede format ”Live & Digital”, hvor musikprogrammet, som afvikles på Frederiksberg, transmitteres live til en række satellitter rundt om i landet.

Offentlige toiletter

I første halvdel af september tages de nye offentlige toiletter i brug. De indrettes i bygningen, som senest har huset en skrædderforretning i smøgen mellem Borchs Gård og Helligkorsgade. I alt kommer der tre toiletter, alle handicapegnede.

I mellemtiden er den midlertidige toiletvogn flyttet op i den nordlige del af pladsen bag Borchs Hus, mens anlægsfolkene arbejder i den sydlige del af pladsen. Der er adgang til toiletvognen via smøgen mellem Akseltorv og Borchs Gård.

Beplantning til efteråret

Før projektet er endelig afsluttet, skal der plantes forskellige træer og buske i Borchs Gård, men det sker først til november, hvor planterne bedre kan slå rod.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel