Kolding Netavis

Nu fejes og vaskes kommunens veje

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Forår er lig med rengøring – også på kommunens veje. De kommende uger vil kommunens fejemaskiner fjerne flere hundrede tons grus, sten, cigaretskod, glas og plastic fra vejene.

I Kolding by foregår forårsrengøringen i dagene 25.-29. marts, mens de kommunale veje i kommunens øvrige byer fejes og vaskes i april måned.

Kommunen rengør alle kommunale veje i bymæssig bebyggelse, hvor der er en kantsten. I boligområder tager man dog kun hovedfordelingsvejene og kommer ikke ind i de små lommer, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

– Private veje og fællesveje er borgernes eget ansvar. Her anbefaler vi, at man én gang årligt fejer vejen og tømmer rendestensbrønde, siger skov- og landskabsingeniør Lars Termansen Barsballe.

Gode grunde til at gøre rent

Der er flere grunde til, at det er en rigtig god ide at rengøre veje, cykelstier og fortove:

Det ser pænt ud
Det mindsker risikoen for punkteringer
Det mindsker fremspiringen af ukrudt
Det letter arbejdet med at reparere huller i asfalten bagefter
Det forebygger, at rendestensbrøndene stopper til, så regnvandet ikke kan løbe væk.
700 tons affald
At der ligger meget affald på vejene, fremgår tydeligt af tallene for tidligere rengøringer.

– Det bliver til mere, end man lige tror. Vi rengør de kommunale veje i byerne to gange årligt. Sidste år resulterede det i 700 tons affald. Hovedparten af affaldet er sten og grus. Disse materialer bliver sorteret fra og genbrugt til ny asfalt i overensstemmelse med vores visioner om cirkulær økonomi, mens resten af affaldet bliver sendt til deponi, forklarer Lars Termansen Barsballe.

Vis hensyn og kør forsigtigt

Fejemaskinerne kan fylde en del, når vejene skal gøres rene. På de større veje foregår rengøringen ved, at en kortege på op til fire køretøjer kører ruterne igennem. Først fejer en lille traktor fortovet. Affaldet ender ude på cykelstien, hvor en anden lille traktor fejer skidtet videre ud på vejen. Her fejer og suger en lastbil affaldet op, før vejen til slut fejes og vaskes af det fjerde og sidste køretøj i kortegen.

Møder du rengøringsteamet, anbefaler Kolding Kommune, at du viser hensyn og kører forsigtigt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel