Kolding Netavis

Nu bliver æresporten flyttet til sin endelige placering

Elo Christoffersen
By Elo Christoffersen
Det var 1. juni sidste år, at æresporten blev flyttet til Kolding. Nu flyttes den så tilbage til sin endelige placering. Foto: BlumePress (Arkivfoto)

Siden foråret 2022 har den stået med udsigt til Slotssøen og Koldinghus, men nu flyttes historiske æresport tilbage til dens endelige placering ved gamle grænse ved Christiansfeld.

Tirsdag aften klokken 23 fjernes den store æresport i stål, som siden foråret 2022 har stået på en midlertidig placering på Søterrassen i Kolding, hvor borgere og besøgende har kunne nyde den smukke konstruktion.

Nu skal æresporten flyttes til sin endelige placering på et grønt område ved den gamle grænse, som indtil 1920 skilte den nordlige del af Slesvig – det nuværende Sønderjylland – og Danmark.

Æresporten flyttes i nattens mulm og mørke. Den imponerende konstruktion er nemlig så stor, at det kræver specialtransport at flytte den. Derfor flyttes den på et tidspunkt, hvor mængden af trafik må ventes at være minimalt.

Det luftige æresport i stål blev skabt i forbindelse med fejringen af 100-året for Genforeningen, hvor føromtalte grænse blev ændret. I forbindelse med fejringen kørte Dronning Margrethe sammen med Kronprins Frederik og Prins Christian gennem porten i karet.

Har man lyst til at se æresporten, finder man den fremover syd for Genforenings- og Grænsemuseet, hvor der er adgang til det grønne område, hvor den skal stå, ad en lille sti fra den sydligste ende af parkeringspladsen. Den nye placering ligger blot 8 – 10 meter øst for det sted, hvor Dronning Margrethe kørte igennem den.

Glæder sig til den endelige placering

Hos Genforenings og Grænsemuseet glæder man sige over, at æresporten nu er kommet tilbage til området ved den gamle grænse.

-Æresportens placering henover den eksisterende “Grænsesti” kan fremadrettet måske, foruden at tiltrække historiesøgende turister, som en biting også være en nyttig kulisse for fotografer af større og mindre grupper ved festlige lejligheder, fortæller formand for Genforenings og Grænsemuseet Kaj Nielsen, i en pressemeddelelse og tilføjer:

-Med den nye placering ses æresporten tydeligt fra museet, og museet ses tydeligt fra æresporten i den lille lund. Det er jo dejligt.

Hvis ikke vejr og vind forsinker arbejdet, forventes æresporten at være på sin nye plads ved midnatstid natten mellem tirsdag den 14. og onsdag den 15. marts.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel