Augustinus Fonden og Organisationen for Danske Arkiver (ODA) har bevilget midler, så skoleelever rundt om i landet kan nu udforske historien på nært hold.
I otte kommuner får børn mulighed for at dykke ned i arkiverne og opleve historiens vingesus som en del af deres historieundervisning. Kolding Stadsarkiv og Københavns Stadsarkiv står bag projektet: “Arkivet i historietimen”, som har modtaget 1.195.000 kr. i fondsstøtte.
-Vi er glade for, at flere arkiver nu får mulighed for at udvikle skoletjenester, som kan forbedre historieundervisningen i lokale folkeskoler, fortæller formand for ODA, Charlotte Voss, i en pressemeddelelse.
Stadsarkiverne i Kolding og København vil i samarbejde med lokale stadsarkiver udvikle bæredygtige læringsressourcer for at styrke formidlingen af historiske samlinger og integrere dem i historieundervisningen på skolerne.
Engagerer og begejstrer elever i Kolding Kommune
Projektet bygger videre på det koncept, som Kolding Stadsarkiv udviklede i perioden 2017-2020. Det er siden blevet udbredt til Københavns Stadsarkiv og Esbjerg Byhistorisk Arkiv:
-De sidste ti års arbejde med at gøre vores arkivalske samlinger relevante og nærværende for elever i Kolding Kommune, viser med al tydelighed, at en anderledes tilgang til historieundervisningen både kan engagere og begejstre elever med vidt forskellige baggrunde – også dem, der ellers finder historiefaget kedeligt og irrelevant, siger stadsarkivar ved Kolding Stadsarkiv, Lene Wul.

Projektet sigter også mod at etablere et netværk for undervisning i arkivsamlinger og afholde en landsdækkende konference om arkivers rolle i historieundervisning i samarbejde med Skoletjenesten – videncenter for eksterne læringsmiljøer.
Erfaringerne fra Kolding og København viser, at undervisning i arkivets samlinger kan noget særligt, som både motiverer børnene i historieundervisningen, og samtidig bidrager til den aktuelle debat om, hvordan praksisfaglighed kan tænkes ind i historieundervisningen i folkeskolen.