Kolding Netavis

Mennesker med særlige behov sætter fokus på bevægelse til Jule OL

Elo Christoffersen
By Elo Christoffersen
Der blev dyrket sport til Koldings allerførste Jule OL i Forum Kolding. Pressefoto.

Med smil på læben, sved på panden og hurtige ben blev der tirsdag dyrket sport til Koldings allerførste Jule OL i Forum Kolding. Dagens program stod på alt lige fra zumba til gåture, og dagen stod dermed i bevægelsens tegn for 160 borgere med fysiske og/eller psykiske funktionsnedsættelser.

Jule OL-arrangementet bliver et tilbagevendende arrangement, som både vil foregå sommer og vinter. Dog uden juletemaet om sommeren.

Jule OL arrangeres af SOJA, der er kommunens beskæftigelses-, aktivitets- og samværstilbud for mennesker med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne. Initiativet kom efter sommerens Royal Side Run, hvor borgerne også var samlet til en dag fyldt med løb.

Erfaringerne fra dengang viste, at borgerne nyder fællesskabet, og at det hjælper dem til at finde ud af, hvordan sport og fysisk aktivitet er sjovt, så længe man gør det sammen.

-Vi arbejder på, at borgerne deltager i meningsfulde fællesskaber, som både sikrer den fysiske og psykiske sundhed. Her passer Jule OL godt ind, fordi bevægelse både handler om, at de kan undgå livsstilssygedomme, og at få borgerne til at tage del i det sociale liv og udvikle disse kompetencer, fortæller centerleder for SOJA Tina Strømsborg Jensen i en pressemeddelelse.

jule ol 6
Pressefoto.

Større risiko for livstilssygdomme

En rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd (VIVE) udgav i 2020 en rapport, hvor de undersøger levevilkårene for mennesker med handicaps.

Undersøgelsen her viser, at mennesker med svære psykiske og fysiske handicaps er stærkt overrepræsenterede blandt mennesker med overvægt og fedme.

Det hænger måske sammen med, at mennesker med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser har svært ved at passe ind i det traditionelle idrætsliv. Der er derfor ikke de samme muligheder for at kunne bevæge sig fysisk.

-For borgerne kan det være svært at passe ind i rammerne for det traditionelle idrætsliv i Danmark, derfor skal den fysisk aktivitet blive en del af hverdagen på arbejde. Og det skal Jule OL bidrage til, fortæller Tina Strømsborg Jensen.

Jule OL og Royal Side Run er dermed kun begyndelsen på SOJAS arbejde for at sætte bevægelse på dagsorden. Dette resulterer også i, at SOJA bliver idrætscertificeret gennem Parasport Danmark i 2023.

Jule ol 1
Pressefoto.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel