Som optakt til søndagens VM i orienteringsløb blev der i værtsbyerne Kolding, Fredericia og Vejle i denne uge dystet i Løb & Æd. Et koncept der er noget så sjældent som en kombination af orienteringsløb og bæredygtig madlavning.
Kolding Orienterings Klub og Too Good To Go hjalp med afviklingen af de to discipliner.
I Kolding blev to 6. klasser på Brændkærskolen delt op i syv hold, der startede skoledagen med et orienteringsløb. Ved hver post skulle holdene vælge en råvare, der skulle indgå i den risotto, de senere skulle lave. Første hold ved posten kunne vælge først og skulle for eksempel beslutte, om de ville have rødbeder, broccoli, spidskål, blomkål eller gulerødder som en af ingredienserne.
Op til Løb & Æd havde eleverne øvet sig i orienteringsløb og haft undervisning i bæredygtig madlavning, og nu skulle det prøves af i praksis. Motivationen var i top, der blev løbet hurtigt og kæmpet om at få de bedste råvarer.
-Vi er godt tilfredse med at blive nr. 4 af 7 i løbet, for vi har fået nogle gode råvarer, sagde Alberte fra hold 2.
Dysten fortsatte
Efter en pause med bad og omklædning fortsatte dysten i skolekøkkenet og festsalen. Der blev dækket de flotteste borde og lavet de bedste risottoer af de indsamlede råvarer. Elevernes entusiasme og kreativitet var stor og det glædede madkundskabslærerne, der var med i skolekøkkenet.
-Der er en god og intens stemning, men madkundskab er også et populært fag her på Brændkærskolen. Det er obligatorisk i 5. og 6. klasse og et populært valgfag i 7. og 8. klasse, hvor det er eksamensfag. Skolens ledelse prioriterer madkundskab højt og det gavner eleverne den dag, de skal klare sig selv, sagde Morten Mørkeberg, madkundskabslærer på Brændkærskolen.
Der blev kåret vindere af orienteringsløb, borddækning, bæredygtig madlavning og endelig måtte to hold dele den samlede 1. plads i Kolding. Og gruppe 2? – Risottoen var bedre end deres orienteringsløb, så de avancerede til en delt 3. plads.
Formålet med Løb & Æd var at bruge orienteringsløb til at sætte fokus på bevægelse, foreningsliv, bæredygtighed og madspild, og ikke mindst som opvarmning til søndagens VM fest i Kolding.
Se billederne øverst i artiklen…