Kolding Netavis

Kolding-producent fastholder succeskurs med bæredygtighed

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Dronefoto af Alfix’ produktions- og kontorfaciliteter i Kolding. Pressefoto.

Alfix har særligt det seneste årti satset stort på bæredygtige initiativer ved produktions- og administrationsfaciliteterne i Kolding.

Dansk ejerskab og produktion, bundsolide produkter og professionel byggeteknisk vejledning er vigtige ingredienser, hvis man vil have succes som byggematerialeproducent og -leverandør på det danske marked anno 2021 – men det kan ikke stå alene, skriver Alfix i en pressemeddelelse.

Bæredygtighed bliver i stigende grad et krav og konkurrenceparameter, hvad enten materialerne skal indgå i mindre boliger eller større miljøcertificerede byggeprojekter.

Kortrejste kilometer gavner klimaregnskabet

I mere end 20 år har Alfix, der en af Nordens førende producenter af bl.a. spartelmasse, fliseklæber og facadepuds, arbejdet aktivt med bæredygtige initiativer. Implementeringen af miljøhandlingsplanerne har løbende fundet sted på tværs af organisationen, der holder til i Kolding, og som fordeler sig på hhv. laboratorium, produktion, lager, salg samt administration.

Det mangefacetterede arbejde med miljø og arbejdsmiljø førte bl.a. til tildelingen af Byggeriets Miljøpris i 2012.

Direktør Anders Bertelsen Toft fortæller om virksomhedens bæredygtighedsrejse:

-Som dansk materialeproducent ønsker vi at tage et aktivt medansvar for byggeriets grønne omstilling samt at leve op til vores kunders stigende efterspørgsel på mere miljøvenlige løsninger. Forhåbentlig kan vi også inspirere andre aktører på tværs af branchens værdikæde til flere bæredygtige aktiviteter i et hurtigere tempo. Det skylder vi de kommende generationer. Generelt er vi meget opmærksomme på at tænke i et totalperspektiv i vores forretning, så vi inddrager alt fra emballage og indkøb af råvarer til ansvarlig affaldssortering og drift af fabrikken, siger han og uddyber:

-Vi har mere end 60 miljøvaredeklarationer, også kaldet EPD’er, på vores produkter, ligesom langt størstedelen bærer EMICODE-certificeringen EC1 PLUS, som tildeles produkter med meget lav emission. Fra vores fabrik i Kolding leverer vi primært til Danmark, Sverige og Norge, og her ved vi, at såkaldt kortrejste kilometer gør en stor forskel for vores kunder og samarbejdspartnere. Det indebærer nemlig, at vi er tæt på de skandinaviske byggepladser. Der er ikke langt fra fabrikken ud til håndværkerne med de relativt tunge produkter, hvilket er et plus for byggeprojekternes samlede klimaregnskab. Samtidig udtrykker kunderne, at de lægger vægt på at støtte de lokale og regionale producenter på markedet, så nærhedsprincippet har også en mere værdimæssig og emotionel karakter.

Effektiv genanvendelsesordning

Alfix-medarbejderne har engageret budt ind med bæredygtige ideer, såsom etableringen af en blomstereng på virksomhedens matrikel til gavn for den lokale biodiversitet. I det hele taget bidrager bæredygtighedstiltagene til, at hele holdet arbejder for endnu mere bæredygtig slagkraft i markedet.

Et godt eksempel er den omfattende affaldssorteringsordning, som blev introduceret ved indgangen til 2021 i samarbejde med miljøvirksomheden Marius Pedersen. Ordningen omfatter sortering på både laboratorierne, kantinen, kontorerne og fabrikken, hvor medarbejderne minutiøst sorterer affaldet til gavn for miljøet.

Kim Mathiasen, der er Innovationsleder hos Alfix, forklarer:

-Ordningen har for alvor fået luft under vingerne, og pt. formår vi at genanvende ca. 93% af vores affald fra fabrikken. Det er ganske meget set i forhold til EU’s nye affaldsdirektiv, hvor det generelle krav til genanvendelse ligger på 65% i 2035. Vores mission er at bidrage til så meget genbrug, som overhovedet muligt. Af samme årsag introducerede vi for syv år siden facadepuds- og malingprodukter i emballage af genanvendt plast samt sække- og poseemballage i særlig miljøvenlig papirkvalitet. Men rejsen er ikke slut. Vi arbejder fortsat med nye spændende tiltag frem mod det udvidede producentansvar for emballage i 2025, hvor man som producent i EU får ansvaret for, at virksomhedens produktemballage kan håndteres og genanvendes i den kollektive affaldsordning.

100% grøn vindstrøm til fabrikken

I tillæg til det øgede fokus på affaldshåndtering har Alfix tilvalgt 100% grøn vindstrøm til fabrikken. Anders Bertelsen Toft fortæller uddybende om processen:

-For at kunne indfri vores bæredygtige målsætninger er det afgørende, at vi arbejder strategisk og holistisk. Det gælder både på den korte bane i forhold til optimering af vores produktionsprocesser med genanvendelse af eks. renseråvarer samt minimering af forbruget på el, vand og varme. Men også på den lange bane med at udvikle nye, innovative og mere bæredygtige løsninger. I 2019 indgik vi derfor en aftale med Scanenergi, hvilket betyder, at vores el-indkøb består af 100% vedvarende og CO2-neutral vindmøllestrøm. Siden 2020 har Ørsted ligeledes leveret bionaturgas til fabrikken, hvilket isoleret set har resulteret i en CO2-reduktion hos Alfix på 10%.

Første spadestik til nyt miljøcertificeret distributionscenter

Alfix har taget op til flere syvmileskridt siden påbegyndelsen af bæredygtighedsrejsen i år 2000. Ifølge Anders Bertelsen Toft er det imidlertid kun de første skridt på en vigtig rejse, der skal fortsætte, og han løfter gerne sløret for et af de vigtigste kommende tiltag:

-Vi har hele tiden fokus på at minimere vores miljømæssige aftryk. Et vigtigt eksempel er udvidelsen af vores fabrik i Kolding, hvor vi inden længe kan tage første spadestik til et miljøcertificeret udleveringslager, der bliver DGNB-certificeret. Ligeledes arbejder vi strategisk med udvalgte verdensmål for bæredygtig udvikling, hvor vi kobler verdensmålene og konkrete delmål sammen med vores igangværende strategiplan. Dette tvinger os på en god måde til at indtænke bæredygtighed i alle vores aktiviteter. Det er en spændende rejse, der ligesom de innovative processer aldrig slutter, da vi altid kan forbedre os løbende, slutter han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel