I øjeblikket mangler Kolding Kommune mange sundhedsfaglige medarbejdere.
Kolding Kommune har klaret den indtil nu, men den eksplosive stigning i antallet af coronasmittede kalder nu på utraditionelle løsninger – pensionister, efterlønnere eller andre med sundhedsfaglig uddannelse opfordres til at hjælpe til, oplyser kommunen.
Et tårnhøjt sygefravær og en nøje planlægning og prioritering af opgaver, alle afløsere indkaldt og ingen hjælp at hente ved vikarbureauerne. Dét er netop nu hverdagen på flere af Kolding Kommunes plejehjem og i nogle af hjemmepleje og sygepleje grupperne.
Smittede med corona stiger eksplosivt
Årsagen er ganske enkel, antallet af coronasmittede er steget eksplosivt, og med minimum fire dages sygemelding ved en positiv test, er der udfordringer med at få sundhedsfagligt personale nok til at dække vagtplanerne.
-Om morgenen kan vi stå med sygemeldinger på halvdelen af vores medarbejdere, vi kan næsten ikke få dækket vagtplanerne længere, så derfor går vi nu ud med den her lidt specielle appel. De borgere der har en sundhedsfaglig baggrund, og som kan hjælpe nogle timer, dem har vi altså helt oprigtigt brug for, lige nu, fortæller både Gitte Meyer, Chef for Plejehjem og Tina Andersen, Chef for Sygepleje og Hjemmehjælp Kolding Kommune.
Helt konkret er det social- og sundhedshjælpere og assistenter, sygeplejersker, sygeplejerskestuderende og pensionister eller efterlønnere med en sundhedsfaglig uddannelse som Kolding Kommune er på jagt efter.
Ingen modregning i andre ydelser
I forbindelse med corona-relateret arbejde, er der desuden indført en ordning, der gør at både folke-, senior- og førtidspensionister, samt efterlønnere og studerende på SU, kan tage merarbejde uden at det bliver modregnet i andre ydelser.
-Vi håber med den her opfordring, at vi får nok ekstra medarbejdere ind for en periode på et par måneder, så hjemmesygeplejen, hjemmehjælperne og plejehjemmene fortsat kan levere hjælp og besøg på et niveau der gør, at alle kommer igennem det vi håber er afslutningen på Coronaen, fortæller de to chefer på Seniorområdet.
Personalemanglen er ikke en unik situation for Kolding Kommune, ifølge KL peger en række andre kommuner også på, at hjemme- og ældreplejen under den aktuelle coronasituation er udsat for et massivt pres. Kommunerne oplever, at de har svært ved at rekruttere personale eller hyre vikarer blandt andet på grund af den lave ledighed på arbejdsmarkedet.
Fra Kolding Kommunes side bliver der nu også sendt brev ud til alle tidligere ansatte, med et tilbud om at komme tilbage på arbejdsmarkedet, i det omfang man har lyst og mulighed for det.