Kolding Netavis

Kolding har en kedelig placering i toppen på denne liste

Foto: Hush Naidoo Jade Photography/Unsplash (Modelfoto)

Sygdommen er udbredt blandt unge mennesker. Og Kolding ligger som nummer to i Region Syddanmark.

Klamydia er mere udbredt blandt unge end nogensinde før. Med over 30.000 tilfælde på landsplan slog klamydiasmitten i 2021 atter rekord blandt danske unge. Selv på den anden side af en global pandemi vokser den mest udbredte sexsygdom i Danmark og truer folkesundheden.

I Region Syddanmark ligger Kolding nummer på listen over flest unge mellem 15 og 29 år med klamydia – kun overgået af Esbjerg. I 2020 var det dog Kolding, der var nummer et på landsplan. I 2021 er Kolding placeret i top 10 på landsplan.

I 2021 afsatte Danske Regioner 10 millioner kroner til at forebygge klamydiasmitte. Hensigten med aftalens udmøntning er, at det skal være muligt for alle landets kommuner at tilbyde unge gratis hjemmeprøvetagningstest for både klamydia og gonoré. Indtil videre er det kun en række kommuner, der i samarbejde med Sex & Samfund tilbyder unge gratis hjemmeprøvetagningstest for både klamydia og gonorré.

-Den gode nyhed er, at der er en vej til forebyggelse gennem god seksualoplysning og let tilgængelige test. Vi håber, at endnu flere regioner og kommuner vil være med til at styrke disse tiltag, siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund, i en pressemeddelelse.

Muligheden for at tage en test derhjemme uden at skulle bestille tid og møde fysisk op hos lægen er ifølge Majbrit Berlau nøglen til at bremse klamydiasmitten.

Fakta

Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark. Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 50.000 danskere årligt smittes med klamydia.

Klamydia er infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen. Symptomerne kan være udflåd eller svie, når man tisser, men klamydia optræder ofte uden symptomer.

Ubehandlet klamydia kan medføre nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.

Klamydia er let at behandle. Det sker med antibiotika.

Tagget med:
Del denne artikel