Kolding Netavis

Kolding får tappested for blodplasma

Elo Christoffersen
By Elo Christoffersen
Det nye plasmaferesecenter skal bygges på Esbjergvej i Kolding på en grund, regionen har købt til formålet. Byggeriet forventes at være færdigt i slutningen af 2024. Foto: Region Syddanmark.

Regionsrådet har nikket ja til, at et nyt tappested – et såkaldt plasmaferesecenter – skal etableres i Kolding, så flere syddanskere får lettere adgang til at donere plasma.

Kolding får tappested for blodplasma. Plasma bruges til fremstilling af medicin til patienter med bl.a. livstruende blødninger, blødersygdomme eller svækket immunforsvar, og mens hele verden efterspørger plasma til fremstilling af den livsvigtige medicin, tager Region Syddanmark nu et vigtigt skridt for at øge plasmaproduktionen og medvirke til at sikre Danmarks forsyningssikkerhed på plasmaområdet.

Det står klart, efter regionsrådet på deres møde forleden godkendte planerne for etablering af et kombineret plasmaferese- og fuldblodstappecenter i Kolding.

I dag kan borgere donere plasma tre steder i Region Syddanmark – i Odense (24 tappelejer), i Svendborg (7 tappelejer) og i Kolding (3 tappelejer). Med det nye plasmaferese- og fuldblodstappecenter udvides kapaciteten i Kolding til 20 tappelejer, og det nye center vil overtage de fuldblodstapninger, der i dag foregår på Kolding Sygehus, som er en del af Sygehus Lillebælt.

Nyt tappested skal tiltrække donorer fra Trekantsområdet

Placeringen af det nye plasmaferesecenter i Kolding er valgt for at gøre det nemt for blod- og plasmadonorer i Trekantsområdet at komme til og fra centeret, så tidsforbruget i forbindelse med donationen kan holdes nede.

Karsten Uno Petersen, der er formand for Udvalget for Byggeri, Indkøb og Grøn Omstilling i Region Syddanmark, siger:

-Etableringen af det nye tappecenter skal understøtte behovet for tapning af plasma til fremstilling af immunglobulin og albumin. Med den strategiske placering i Kolding forventer vi, at centret kan tiltrække donorer fra hele Trekantsområdet. Det vil være et vigtigt supplement til regionens eksisterende tappecentre i Odense og Svendborg og bidrager til, at vi i Region Syddanmark kan levere vores del af det danske behov for immnoglobulin og albumin.

Det nye plasmaferesecenter skal bygges på Esbjergvej i Kolding på en grund, regionen har købt til formålet. Byggeriet forventes at være færdigt i slutningen af 2024.

På regionsrådsmødet stillede Dansk Folkeparti ændringsforslag om at fjerne de 500.000 kr. i budgettet, der er beregnet til kunst til det nye tappested. Forslaget blev ikke vedtaget, da blot tre medlemmer (Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Andreas Møller, løsgænger) stemte for forslaget.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel