Kolding Netavis

Haller vil være demensvenlige

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

I en tid, hvor antallet af ældre stiger markant, vil antallet af mennesker med en demenssygdom ligeledes stige.

I 2019 er cirka 6% af borgerne over 60 år i Kolding Kommune ramt af demens. Det tal forventes at stige i årene fremover, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Den udvikling kalder på forandring, derfor går hallerne i Kolding Kommune forrest for at blive demensvenlige. I slutningen af november måned var størstedelen af halinspektørerne fra de selvejende haller til en workshop om at blive demensvenlige.

I spidsen for workshoppen stod Pernille Poulsen, der er demenskonsulent ved Kolding Kommune, og Mette Hjuler, der er udviklingskonsulent ved DGI. Efter deltagelse i workshoppen kan halinspektørerne samtidig kalde sig demensvenner. Det betyder, at man nu kender til de mest typiske symptomer ved demens, ved hvad et demensvenligt miljø er, og hvordan man skaber tryghed og sikkerhed for den demensramte.

At hallerne fremover vil tænke i et demensvenligt design er vigtigt, idet tilpassede omgivelser kan støtte den demensramte til at klare sig bedst muligt med de ressourcer, vedkommende har.

Man vil gerne have demensramte til at fortsætte i foreningslivet og dyrke motion. Motion er nemlig godt for mange ting. Det har blandt andet en forebyggende effekt på forskellige sygdomme, og hvis man dyrker motion sammen med andre, øges ens sociale netværk.

Derfor er det vigtigt, at hallerne tager højde for de symptomer, der følger med en demenssygdom. Et demensvenligt miljø har særligt fokus på, at det skal være let at orientere sig visuelt – det kan blandt andet gøres ved maksimering af farvekontraster, skiltning, indretning og belysning.

Næste skridt mod en endnu mere demensvenlig hal er, at medarbejderne i hallerne tilbydes samme workshop i starten af det nye år.

Demensvenlige haller og faciliteter

Arena Syd, Vamdrup
Bjerthallen
Bramdrupdam Sports- & Mødecenter
Cuben, Christiansfeld
Fynslundhallen, Jordrup
Kolding Ketcher Center
Lunderskov Hallen
Pulzion, Kolding
Sdr. Stenderup Aktivitetshus
Slotssøbadet, Kongeåbadet og Sct. Jørgens Gaard
Sydbank Arena, Vonsild

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel