Kolding Netavis

Genbrugspladser undgik køcirkus

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Lange bilkøer foran genbrugspladserne udeblev i Kolding Kommune.

Efter knap tre ugers coronanedlukning genåbnede Kolding Kommunes genbrugspladser 31. marts. Til forskel fra andre kommuner foregik det uden det store køcirkus til trods for, at der har været over 84.400 besøgende den seneste måned. En væsentlig årsag var, at åbningstiden var fleksibel for borgere og virksomheder.

Alle har nemlig mulighed for at komme af med affaldet når som helst, så længe de har en mobiltelefon og er tilmeldt servicen Genbrug 24-7, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Siden åbningen har der kun været adgang til kommunens fem genbrugspladser med Genbrug 24-7. Der er døgnadgang til fire af pladserne, mens der gælder særlige regler i Lunderskov. Antallet af brugere tilmeldt ordningen siden 30. marts, dagen før genåbningen, er steget med næsten 14 % – fra 21.141 til i dag 24.585 brugere.

– Jeg var godt klar over, at Genbrug 24-7 allerede var en succes. Men det nye og overraskende har været, hvor meget servicen er kommet til sin ret her i coronakrisen. Det har været let at regulere antallet af biler og dermed personer på genbrugspladserne. Samtidig har borgerne vidst, at de godt kunne udskyde besøget til tidlig morgen eller sen aften. De ansatte på pladserne, virksomhederne og borgerne er blevet mødt af en nem og effektiv løsning, siger Jakob Ville, formand for Teknik- og Klimaudvalget.

Genbrug 24-7 er godt nok ikke et nyt påfund, som udspringer af coronakrisen. Servicen som permanent ordning for borgerne har snart fire års fødselsdag, og inden da var der også et par år med døgnåbne genbrugspladser for virksomheder. Genbrug 24-7 kom til verden i 2015 godt hjulpet på vej af en designproces i tæt samarbejde mellem borgere, virksomheder og kommunen. Indsigterne var klare: Borgerne ville – i lighed med virksomhederne – have genbrugspladser, der havde åbent i længere tid. Den normale 11-til-18 åbningstid var ganske enkelt ikke fleksibel nok.

– Genbrug 24-7 er et stjerneflot eksempel på, hvad vi mener med Kolding Kommunes vision ”Sammen designer vi livet”. Designtænkning ligger til grund for den måde, vi ønsker, at kommunens medarbejdere møder borgere og virksomheder på, og her er det lykkedes at skabe et digitalt produkt, der løser hverdagens behov. Måske kommer Genbrug 24-7 ligefrem til at gå over i vores lokale digitale designhistorie som et eksempel på et produkt, der er en succes for alle parter, siger Jakob Ville.

Fakta

• Genbrug 24-7 er en service, der giver dig mulighed for at køre på genbrugspladsen uden for åbningstiden.

• Med Genbrug 24-7 kan du åbne bommen ved at sende en sms, når du holder foran pladsen.

• Du kan også åbne bommen fra appen Affald Kolding.

• For at komme i gang skal du blot registreres en enkelt gang med dit NemID på kolding.dk/247. Du kan også få hjælp til registrering hos Redux – Affald og Genbrug på 79797100.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel