Kolding Netavis

Genbrugskongen åbner genbrugsbutik

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Genbrugskongen A/S åbner genbrugsbutik på Kolding Nord Genbrugsplads. Det betyder flere arbejdspladser for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet og mere genbrug til hele familien.

Nu kan du snart få adgang til endnu flere brugte ting i Kolding. Som et opgør med brug og smid væk-kulturen slår Genbrugskongen A/S nemlig dørene op til en spritny genbrugsbutik.

Genbrugskongen A/S lejer sig ind i lokaler på Kolding Nord Genbrugsplads, Bronzevej 3, og har første åbningsdag onsdag den 20. november klokken 12. Til en start vil butikken holde åbent onsdag-fredag klokken 12-17.30 og lørdag klokken 10-16.

Butikken er særlig, fordi den kun består af ting, som egentlig allerede var afleveret som affald på byens fem genbrugspladser. Men mange ting er ofte i rigtig god stand, og kan bruges igen som de er. Det forklarer medejer af Genbrugskongen A/S, Brian Juhl Jensen:

– De sidste par uger har jeg samlet en masse fine ting ind her fra genbrugspladsen, som jeg glæder mig til at komme i gang med at sælge. Folk i Kolding kan se frem til en billig genbrugsbutik, og jeg forventer, at tingene ryger hurtigt ind og hurtigt ud igen. Jeg håber da, at mange vil kigge ind, når de alligevel er forbi genbrugspladsen, siger Brian Juhl Jensen i en pressemeddelelse.

Genbrugskongens forretningsplan går på to ben: Det ene består i at sælge genbrug, det andet i at skabe job for folk på kanten af arbejdsmarkedet. Den socialøkonomiske virksomhed RessourceTanken skaffer arbejdspladser for ledige borgere, og virksomheden har indgået et samarbejde med Genbrugskongen A/S om at skaffe medarbejdere, fortæller Per Birkelund Pedersen, medejer af RessourceTanken.

– Jeg ser meget frem til, at Genbrugskongen kan hjælpe folk med at finde vejen tilbage til arbejdsmarkedet. Det gør en forskel, når vi har mulighed for at bidrage til samfundet og samtidig udvikle en forretning. Vi mødes allerede med Jobcenteret, så vi kan få beskrevet forskellige arbejdsopgaver og finde de rigtige profiler til små- eller fleksjobs, siger Per Birkelund Pedersen.

Genbrug sparer på ressourcerne

Genbrugsbutikken er et udtryk for et politisk ønske om at få mængden af affald ned i Kolding Kommune. Et udvalg med repræsentanter fra By- og Udviklingsforvaltningen, Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Business Kolding har indhentet ansøgninger fra private virksomheder og udvalgt den bedst kvalificerede. Aftalen med Genbrugskongen A/S er indgået for en treårig forsøgsperiode.

Jakob Ville, formand for Teknik- og Klimaudvalget, er godt tilfreds med, at Kolding Kommune er i mål med at finde en privat virksomhed, der vil drive genbrugsbutik.

– Jeg er glad for, at Genbrugskongen vil være med til at få folk på kanten af arbejdsmarkedet i job samtidig med, at de sætter en grøn dagsorden ved at holde flere ting i cirkulation. Og så kan de selvfølgelig se, at deres forretningsmodel kan være økonomisk og miljømæssig bæredygtig. Tilgangen med at se forretningsmuligheder i at genbruge ting og materialer er faktisk essensen i cirkulær økonomi, og derfor passer det her projekt lige ind i Koldings ønske om at være en cirkulær kommune, siger Jakob Ville.

Poul Erik Jensen, formand for Arbejdsmarkedsudvalget, ser projektet som et spændende eksempel på, at kommunen og private virksomheder kan samarbejde om at tage socialt ansvar.

– Det er godt at se, at en privat aktør bider til bolle på et socialt ansvarligt projekt. Her er der fra begyndelsen tænkt ansættelser ind i forhold til det rummelige arbejdsmarked, blandt andet med kombination af småjobs, fleksjobs og praktikker. Kommunens strategi for cirkulær økonomi har netop fokus på social bæredygtighed, og det ligger godt i tråd med projektet her. Set fra min stol kommer butikken til at give gevinst på flere bundlinjer for kommunen, både når det kommer til mennesker, økonomi og miljø, siger Poul Erik Jensen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel