Kolding Netavis

Genbrug til glæde for mange flere erhvervsdrivende

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Kolding Kommune.

Paraplyen vil så at sige blive slået op over en hal ved Kolding Nord Genbrugsplads, hvor ting indsamlet fra genbrugspladserne vil blive stillet op på et fælleslager.

-Tanken er, at erhvervslivet og byens butikker kan bruge fælleslageret som et stort tag-selv-bord af genbrug og materialer. Det kan være genbrugsbutikken, som henter vaser og brugte møbler, de sætter i stand, eller en designer, som kan sætte lampeskærme sammen på nye måder. Det nye her er, at vi åbner mængderne af genbrug op for en meget større gruppe af lokale virksomheder, end vi har gjort hidtil. Og det er nødvendigt, hvis vi skal have flere til at tænke i at drive forretning med genbrugsmaterialer i stedet for at udvinde nye mineraler og metaller fra jorden, fortæller Jakob Ville (V), udvalgsformand for Plan og Teknik i Kolding Kommune, i en pressemeddelelse.

Genbrugsbutikker slipper for bøvl med at tømme container

Til forskel fra i dag, hvor nogle genbrugsbutikker selv har stået for at tømme såkaldte loppecontainere på genbrugspladserne, vil kommunen stå for at indsamle alt genbrug, sortere og stille ting på hylder.

-Genbrugsbutikkerne, både de humanitære og private af slagsen, kan også plukke varer til deres butikker, og de slipper for bøvlet med at rydde op i en hel container. De ting, de private aktører ikke tager med, vil så komme borgerne til gode. De kan handle genbrugsting fra den anden ende af hallen. Det er en model, Zirkel i Odense kører med, og den har fungeret supergodt de seneste år, så jeg er sikker på, at modellen også kan fungere i Kolding. For der er så store mængder af gode, kasserede genstande, at der er nok til alle, siger Jakob Ville.

Kolding Nord Genbrugsplads 3
Foto: Kolding Kommune.

Modellen for mere genbrug fra genbrugspladserne vil løbende blive evalueret. Hele tanken med projektet er, at affaldet bliver set som ressourcer, der kan bruges nok engang. Så det er vigtigt, at den nye model kommer til at flytte større mængder genbrug tilbage i omløb igen.

Kommunens afdeling Redux – Affald og Genbrug har regnet på affaldsmængderne, og her lyder vurderingen, at 750-1.500 ton genbrug kan omsættes hvert år. Det er tre gange så meget, som de seneste år.

-Når så meget genbrug kan komme tilbage til både erhvervsliv og borgere, er det både godt for forretningen i det lokale erhvervsliv, for borgerne, der vil have endnu bedre vilkår for at vælge genbrug, og især for miljøet, fordi vi altid sparer på jordens ressourcer, når vi køber brugt i stedet for nyt, slutter Jakob Ville.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel