Kolding Netavis

Foredrag: Danmarkshistorien vendt på vrangen

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Kolding Stadsarkiv inviterer til foredrag med Poul Duedahl, der dykker ned i Danmarkshistoriens skyggesider.

Tirsdag den 8. oktober er der foredrag med Poul Duedahl på Nicolai Scene. Her kan man komme helt tæt på et Danmark, som historiebøgerne normalt ikke fortæller om: fortællinger om slaveri, tugtelse, underlivet, religiøse bekendelser, lidelse, lidenskab ud over alle grænser og ikke mindst død. Det er en spraglet og tankevækkende fortælling om danmarkshistoriens mest vildfarende skæbner, oplyser Kolding Stadsarkiv.

Tag med på en eksotisk tidsrejse tilbage til 1800-tallet og stift bekendtskab med den sidste hofnar på Augustenborg Slot, præstedatteren fra Fredericia, som skiftede køn og blev sæbefabrikant, en sort plantageslave, som gik i land på Skagens Gren flere år efter slavetransporternes ophør – og andre af danmarkshistoriens fraklip.

Hør om en tid, hvor samfundsordenen byggede på kadaverdisciplin, samfundsfjender blev tortureret, brændemærket og halshugget – og sindssygdom blev pryglet væk. En tid med statsstøttet sørøveri og lakuner af lovløshed. En tid, hvor enkelte lod sig hverve af en kyssekult, mens andre solgte deres sjæl til Djævelen. Og en tid, hvor homoseksuelle blev idømt ”bål og brand”, kønssygdomme blev kureret med kviksølv, og frygten for onaniens skadelige virkninger førte til, at synderne tog livet af sig selv.

Poul Duedahl er professor ved Historiestudiet på Aalborg Universitet og forfatter til flere anmelderroste bøger. ’Velkommen på bagsiden’ blev kåret til Årets Historiske Bog 2018 og nomineret til Blixenprisen og Weekendavisens Litteraturpris. Poul Duedahl er også forfatter til ’Forbrydelsens ansigt’, der modtog prisen for Årets Historiske Bog i 2013.

Foredraget finder sted på Nicolai Scene, Skolegade 2, 6000 Kolding, kl. 19-21. Billetter kan købes på Kolding Stadsarkivs hjemmeside: www.koldingstadsarkiv.dk. Der kan kun betales med Mobilepay ved indgangen.

I forbindelse med foredraget vil Arnold Busck fra Kolding Storcenter være tilstede, så der være mulighed for at købe bogen.

Fra uge 43 kan man i øvrigt opleve bogen filmatiseret på DR K i programserien ”Danmarkshistorien på vrangen”, der er produceret af Liv Thomsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel