Kolding Netavis

Flere køber barnevognen brugt i Kolding

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
En brugt barnevogn vil typisk koste halvdelen af, hvad en ny af samme mærke koster. PR-foto.

Det er blevet sværere for forældre at finde de mange tusinde kroner, babyudstyr som autostol og barnevogn koster. Flere tyr til genbrug på de dyre poster, og det mærkes hos Børneloppen i Kolding.

Der skal udstyr til, når en lille ny melder sin ankomst, og de små kan mærkes på budgetterne rundt omkring i de sydjyske hjem – især ovenpå de mange prisstigninger.

Ifølge en udregning fra Finanstilsynet, lavet inden Ukraine-krigen og inflationen tog fart, beløber udstyr som barnevogn, autostol, klapvogn og lignende engangsudgifter i forbindelse med et barn sig til 25.000 kroner, hvis det købes fra nyt, og det har fået flere til at vælge brugt babyudstyr.

Hos Børneloppen i Kolding mærkes det tydeligt, at børnefamilierne er blevet mere presset på økonomien. De sælger i dag 20 procent flere barnevogne, autostole, klapvogne og lignende, end de gjorde for bare et år siden.

-Når man skal have børn, skal man også tit ud og gøre sig nogle investeringer, der godt kan mærkes på budgettet. Det er barnevognen, autostolen og klapvognen, der især batter, og vi ser mange flere nu, der er på jagt efter de her ting, end vi gjorde for et år siden, siger Nora Dammann, indehaver af Børneloppen i Kolding, i en pressemeddelelse.

For en typisk børnefamilie er det ifølge beregninger, som Danske Bank har lavet på tal fra Danmarks Statistik, blevet 2950 kroner dyrere om måneden at købe de samme dagligvarer end for et år siden.

Forbrugeradfærd i hastig forandring

Udover engangsudgifterne til de dyre poster som barnevognen, kommer der også de faste månedlige udgifter til bleer, tøj og mad, når man skal være forældre. Ifølge Finanstilsynets beregninger beløber det sig til 3000 kroner per måned for et enkelt barn uden udgifter til pasning.

Derfor er det, ifølge lektor i forbrugeradfærd Ole Storm Jørgensen, blevet mere naturligt at overveje, hvordan man kan spare på de dyre poster ved forældreskabet.

-På kort tid har vi ændret vores mindset fra at forbruge til at have brug for. Vi har fået bevidstheden om, hvad vi rent faktisk skal bruge – krisen har på den måde været perfekt til at ændre vores forbrugsadfærd. Og hvorfor købe en Odder-barnevogn til 13.000 kroner, hvis man kan få en helt fin brugt én til 7000, siger Ole Storm Jørgensen, der er lektor i forbrugeradfærd og detailhandel ved institut for Dansk Detailhandel på Erhvervsakademi Dania.

-Fordi det økonomiske incitament til at købe genbrug er der lige nu, stopper vi op og tænker over, hvad det er for en verden, vi lever i. Inflationen kommer oveni en forsyningskrise og skubber hurtigere til en proces, der allerede var i gang. Vi er gået fra, at genbrug var en megatrend til, at det er blevet en helt naturlig del af vores adfærd, tilføjer Ole Storm Jørgensen.

Halverer prisen

Hvor de helt nye barnevogne kan koste fra et par tusinde kroner og op til 20.000 kroner, vil de brugte typisk koste halvdelen, vurderer de hos Børneloppen.

-Der er ret stor forskel på, hvordan der prissættes hos os, fordi det er private, der sælger deres ting og selv er et hundrede procent herrer over, hvordan der skal prissættes. Men overordnet vil jeg skyde på, at prisen minimum halveres i forhold til nyprisen, når vi snakker barnevogne, siger Nora Dammann.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel