Kolding Netavis

Fem årtier: 5000 fotos fra Kolding er kommet online

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Mogens Hansen.

Billederne kan nu ses online.

Omkring 5.000 fotos i og omkring Kolding gennem fem årtier er nu tilgængelig online. Det er Kolding Stadsarkiv, som i forbindelse med udstillingen ”En by skifter stadig ansigt”, har valgt at sætte spot på amatørfotografen Mogens Hansen.

Mogens Hansen, der var født i 1929, var en kendt skikkelse i bybilledet og havde altid kameraet skudklart. Fra 1957 og frem til sin død i 1999, dokumenterede han byens udvikling gennem sin kameralinse. En stor del af disse kan nu ses her.

Friluftsbadet, Rottehullet og McDonalds

Man kan blandt andet se billeder fra friluftsbadet før, der var noget, der hed SlotssøBadet, gense Rottehullet ved Nørreport på Vejlevej og opførelsen af McDonalds i 1994, imponeres af genopbygningen af Koldinghus og nyde livet omkring Majfester og Børnehjælpsdag i 1970’erne samt sidst men ikke mindst følge havnens udvikling gennem flere årtier.

– Mange borgere i Kolding vil nikke genkendende til byen, som den dengang så ud, og børn og unge vil sikkert overraskes over de massive ændringer, som Kolding har gennemgået, siger stadsarkivar Lene Wul i en pressemeddelelse.

Fotosamling overdraget til stadsarkivet

Fotosamlingen blev overdraget til Kolding Stadsarkiv i 2000 efter Mogens Hansens død. Den bestod af tre tætpakkede dobbelt jalousiskabe, der var fyldt med dias fra top til tå. Sammen med dias var også efterladt Mogens Hansens egne omhyggeligt registreringer, der sirligt var noteret på små kartotekskort, hvor dato, sted og motiv var beskrevet. I mange år blev kun et mindre udvalg gjort tilgængelige, men i 2014 påbegyndte en af arkivets frivillige Kurt Nielsen, der selv er en flittig fotograf, at scanne den enorme samling.

I de senere år er uddrag af samlingen blevet anvendt til forskellige formidlingsformål, men her seks år senere offentliggør arkivet nu den del af samlingen, der er scannet, i en søgbar form.

Samlingen er også en oplagt mulighed for skolerne at inddrage i historie og billedkunst, da der er fri benyttelse af billederne. For Stadsarkivet er det afgørende, at alle har lige adgang til samlingerne og i disse coronatider giver det også mulighed for, at de mennesker, der har måttet isolere sig, nu kan få lidt lokalhistorisk adspredelse lige hjemme i stuerne.

– Vores kulturarv er vores fælles kulturarv, den skal vi være fælles om at bruge og have adgang til. Det er en del af vores demokratiske dannelse, understreger Lene Wul.

Se billederne nedenunder…

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel