Kolding Netavis

Far får også blomster

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Danske blomsterhandlere oplever stigende efterspørgsel på blomstergaver til Fars dag. En kollektiv accept af blomster til mænd følger med den gradvise opblødning af kønsrollerne, fortæller traditionsforsker.

Med opblødningen af de traditionelle kønsroller bliver det i stigende grad almindeligt at give blomster til mænd. Hos No. 125 i Kolding har efterspørgslen på blomstergaver til Fars dag taget til de senere år.

I takt med det har blomsterbutikken udvidet den del af sortimentet, der appellerer til mænd.

-Vi indretter butikken, så de mere maskuline varer i sortimentet er mere i fokus. For eksempel placerer vi gavekurve med en rå plante og lækkerier, så de er synlige. Samtidig binder vi flere buketter i farver som blå og grøn og færre i rosa nuancer, fortæller butiksejer af No. 125 Helle Markussen i en pressemeddelelse.

Bloomit, der er et landsdækkende netværk med næsten 80 selvstændige blomsterhandlere, har de senere år mærket en tydelig øget efterspørgsel på blomstergaver til Fars dag den 5. juni.

-For fem år siden var blomstersalget på Fars dag stort set på højde med en almindelig dag i blomsterbutikkerne. Det har ændret sig de senere år, hvor vi oplever flere besøg og større interesse for blomsterhilsener til Fars dag. I 2021 solgte vi fem gange mere end på en almindelig dag, fortæller Claus Lethenborg, stifter af Bloomit.

En opblødning af kønsrollerne

Hos No. 125 i Kolding er blomsterinteressen blandt de mandlige kunder fortsat markant mindre end blandt de kvindelige, fortæller Helle Markussen:

-Vores kvindelige kunder lægger vægt på, at blomsterbuketten passer til modtagerens personlighed, hvor mændene i højere grad tager den nemme og hurtige løsning med at gribe ud efter en færdigbundet buket i butikken.

Caroline Nyvang, traditionsforsker ved Det Kgl. Bibliotek, forudser ikke desto mindre, at den stigende blomsterinteresse hos mænd vil medføre, at selv lyserøde blomstersorter en dag vil opfattes som legitimt i Fars dag-buketten.

-Flere heteroseksuelle mænd lakerer negle og bærer tøj i lyserøde farver. På samme måde bevæger vi os mod en affeminisering af blomster. Det bliver legitimt for mænd at modtage dem i gave, siger Caroline Nyvang.

Ifølge traditionsforskeren hviler mænd mere i deres maskulinitet end tidligere, og det har rod i kønsdebatten fra 1960’erne og 1970’erne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel