Kolding Netavis

Efter Contrans-sagen: SF vil have højere bøder

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF). Privatfoto.

Transportfirmaet Contrans fra Kolding er idømt en bøde på 1,2 millioner kroner for ulovlig cabotagekørsel og ulovlige ugehvil i lastbilerne.

Det mener SF’s retsordfører Karina Lorentzen er alt for lidt, for selskabet havde nemlig sidste år et overskud på 15 millioner kroner. Hun foreslår at bøderne skal være omsætningsregulerede i stedet.

-Bøder i den størrelsesorden tilskynder ikke nogen til at overholde reglerne, og det er et problem, for sådan en opførsel er uanstændig overfor chaufførerne, som må bo og leve som nomader og også overfor de andre selskaber i branchen, som er ordentlige ved deres medarbejdere. Det forvrider jo simpelthen løn, arbejds- og konkurrencevilkår, fortæller SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, i en pressemeddelelse.

Bøderne for ulovlige ugehvil er i dag en fast takst på 20.000 kroner til arbejdsgiveren og 10.000 kroner til den ansatte. For cabotage gælder, at bøden er 35.000 kroner for flere ulovlige kørsler og først stiger til det dobbelte ved 10 ulovlige kørsler.

Karina Lorentzen mener i stedet, at man skal have omsætningsdifferentierede bøder, så der tages en procentdel af omsætningen for overtrædelserne. Det vil i stedet betyde, at lovovertrædere rammes lige hårdt – uanset om de er store eller små virksomheder.

-Hvis man rammes på en procentdel af sin omsætning, kommer man til at bøde i en størrelsesorden, som er mere præventiv, fordi bøden ses i forhold til, hvilken omsætning, du har på området. En fast takst tilgodeser jo dem, der tjener mange penge, for de kan være ligeglade med bøderne. Det kan de ikke med omkostningsdifferentiere bøder, for de øges bødens størrelse i takt med at omsætningen stiger, forklarer Karina Lorentzen.

Hun har netop et forslag i Folketinget om indtægtsregulerede bøder i Folketinget. Det stemmes der om i morgen, torsdag.

Tagget med:
Del denne artikel