Et vartegn er vendt tilbage til Brændkjær til glæde for både gamle og nye beboere.
Torsdag den 5. juni var ikke en hvilken som helst aften i Brændkjær i Kolding. Over 100 mennesker samledes ved hjørnet af Agtrupvej og Brændkjærgade for at markere noget helt særligt: genplantningen af den store blodbøg, som i generationer har stået som et lokalt vartegn.
Den oprindelige blodbøg blev plantet for over 100 år siden af gårdejer Christen Steffensen i haven ved Brændkjærgård. Træet voksede sig stort og blev en del af områdets identitet, indtil det den 9. februar 2020 blev offer for en voldsom storm og væltede.
Men nu, fem år senere, står en ny blodbøg på nøjagtig samme sted, plantet med respekt for historien og med ønsket om at videreføre en fælles tradition. Det nye træ er doneret anonymt og nøje udvalgt: Det er fra år 2020, det samme år den gamle bøg faldt, skriver AAB Kolding/Bovia i en pressemeddelelse.
En levende historie
Blodbøgen var oprindeligt mere end bare et træ. Den blev plantet som en stille protest mod tysk overherredømme i sympati med sønderjyderne, og den voksede siden til et symbol på hjemstavn og sammenhængskraft.
Brændkjærgård blev i sin tid solgt og revet ned, og jordene udstykket. Boligforeningen AAB Koldings afdeling 9 blev opført på grunden i 1950’erne, og mange af områdets nuværende beboere har oplevet deres livs faser netop her fra barndom til ungdom, og nu igen som voksne.
Lars Schultz Bonde, bestyrelsesmedlem i afdeling 9, lagde i sin tale lagde vægt på blodbøgens betydning for områdets identitet.
-For mange af os de er vokset op i dette boligområde har blodbøgen haft en rigtigt stor betydning. Det var den, vi så, når vi kom hjem fra byen eller en rejse udenlands. Når man så den, vidste man, at man var hjemme. Så det var en stor sorg, da blodbøgen faldt, så vi er meget glade her i afdeling 9 for at få den tilbage. Fremover kan den blive et sted, hvor man kan sætte sig, have en stille stund og filosofere, sagde han.
Familien førte arven videre
Det var også en personlig begivenhed for familien Steffensen, som har sine rødder i Brændkjær. Datteren Ruth Hansen og barnebarnet Nis Jørgen Steffensen deltog i selve plantningen og sørgede for, at træet nu igen står plantet i jorden, hvor det hele begyndte.
Genplantningen var arrangeret af Brændkjær Aktivitetsforening i samarbejde med AAB afdeling 9. AAB Koldings aktivitetspulje havde støttet arrangementet, som også bød på sodavand, slik og et hyggeligt samvær. Der blev sunget tre sange, spist kagemand og sendt balloner til vejrs.
Den nye blodbøg skal fremover danne ramme om de årlige grundlovsmøder i Brændkjær præcis som den gamle lige nåede at gøre det i 2019.