Byrådsmedlem i Kolding Kommune, Jørn Chemnitz (SF), blev både glad, stolt og overrasket over indstillingen til Nordisk Råds miljøpris.
I alt er 71 kandidater, der arbejder for den grønne omstilling, er blevet foreslået til Nordisk Råds Miljøpris i 2025. Blandt de indstillede personer er byrådsmedlem i Kolding Kommune, Jørn Chemnitz fra SF.
Han er overrasket over indstillingen til miljøprisen:
-Jeg må tilstå, jeg blev overrasket, glad og stolt over indstillingen. Det er altid dejligt med anerkendelse, men jeg mener jo bare det er min borgerpligt, at tage vare på og tale på naturens og miljøets vegne. Hele mit liv har naturen givet mig så meget og betydet meget for mit liv. Mange af mine venner, kærester, min ekskone og mine børn er resultater af mit liv i og med naturen. Så for mig er det en selvfølge, at betale tilbage, fortæller Jørn Chemnitz til Kolding Netavis og fortsætter:
-Jeg har været heldig og priviligeret med, at Kolding Kommune gav mig muligheden for at opbygge vores naturskoler og dermed skabe oplevelsesrum for mange børn og unge. Det førte til efteruddannelse af mange dagplejere, pædagoger, lærere og naturvejledere, så jeg håber jeg har sået nogle grønne frø. Mine politiske kolleger og samarbejdspartnere er heldigvis med på vognen, så vi også på det politiske plan kan gøre Kolding Kommune grønnere og i løbet af få år, vil vi alle kunne se de første resultater, siger Jørn Chemnitz.
“Civilsamfundets grønne bidrag”
De 71 forslag kommer fra alle hjørner af Norden og giver et indblik i de grønne initiativer, der præger regionen i 2025 under årets tema “Civilsamfundets grønne bidrag”.
Indstillingsprocessen til Nordisk Råds Miljøpris er åbne for alle, og det har været muligt at foreslå både personer, projekter, virksomheder og organisationer, der arbejder for en mere bæredygtig fremtid. De indstillede kandidater til Nordisk Råds Miljøpris 2025 spænder fra arktiske cirkulære løsninger i Grønland til grønne nabolagsfællesskaber i København – og inkluderer både organisationer, virksomheder og enkeltpersoner.
Navnene på de kandidater, der går videre til en officiel nominering, offentliggøres den 27. juni under Almedalsveckan i Sverige. Vinderen vil modtage prisstatuetten ved en ceremoni under Nordisk Råds Session i Stockholm i oktober 2025, sammen med en præmiesum på 300.000 danske kroner.
Miljøprisen sætter fokus på et nyt tema hvert år, og i 2025 er det civilsamfundets grønne bidrag, der fremhæves.
Nominerede i Danmark
- Aarhus Vindmøllelaug I/S
- Signe Simonsen, Race for Oceans Technology
- Carl Jacobsen
- Grønne Nabofællesskaber
- Isabelle Denaro (Make Impact Films)
- Martin Ersted for Båll & Brand
- Kjeld Hansen, Journalist, biolog og økologisk landmand
- Plastic Change
- Diana Saleh for Rumett
- Jane Kruse, Forstander for Nordisk Folkecenter for vedvarende energi
- Thomas Sture Rasmussen for projektet “Uge 17”.
- Signe Wenneberg & Den Lille Grønne Avis
- Jørn Chemnitz Kristiansen
- Tænketanken Nyt Europa
- Repair Café Danmark
- Reiulf Ramstad Arkitekter
Se alle de nominerede i Norden her.