Kolding Netavis

Borgere i Kolding Kommune i toppen som hælere

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

I det sydjyske er Kolding med i toppen over personer, som har været hæler.

3.669. Så mange har i følge Det Kriminalpræventive Råd prøvet, at være hælere i Kolding Kommune. Her i Syd- & Sønderjylland er Kolding nummer tre over listen med personer, der har prøvet at været hæler. Kolding er kun overgået af Esbjerg på førstepladsen og Vejle på andenpladsen.

Danskerne køber årligt stjålne varer for to milliarder kroner, og hæleri foregår i stigende grad på nettet. Det viser en ny rapport udarbejdet af Center for Kriminalitetsanalyse for Det Kriminalpræventive Råd. En landsdækkende kampagne fra Bo trygt skal nu gøre op med problemet.

Rapporten viser, at danskerne årligt køber omkring 600.000 stjålne varer; eksempelvis tøj, parfume, elektronik og designerlamper. En voksende del afsættes på internettet – især på køb- og salgsplatforme og de sociale medier. For blot fem år siden blev danskerne forholdsvis sjældent tilbudt hælervarer på internettet – kun i 35 procent af tilfældene. I 2019 var det vokset til 61 procent – altså næsten en fordobling.

– Rigtig mange danskere – op mod en kvart million – køber stjålne varer. Det er vores klare opfattelse, at langt de fleste gør det uden at være klar over det. Otte ud af ti danskerne synes, det er svært at vurdere, om de brugte varer er stjålne. Mange tror nok, at hælervarer primært sælges i baglokaler på værtshuse, men den forestilling holder ikke. Hæleri foregår i høj grad på nettet, siger Jonas Mannov, som er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Simple råd mod hæleri

Bo trygt lancerer nu kampagnen ’Hæler? Ikke mig’, der skal hjælpe danskerne til at styre uden om hælervarer på nettet. Kampagnen skal bidrage til at øge danskernes kritiske sans, når de shopper brugt.

– De fleste vil nok mene, der er noget uldent ved det, hvis en handel skal foregå på en rasteplads, eller sælger kun tager imod kontanter. På samme måde skal danskerne være mere opmærksomme, når de handler brugt på nettet. Derfor hjælper vi med nogle enkle råd, så det er nemt at gøre det rigtige: Betal med MobilePay og kig efter NemID hos sælger, så ved du hvem du handler med. Folk, der sælger stjålne varer, ønsker ikke at blive sporet, så hvis de kun vil tage imod kontanter, bør alarmklokken ringe, siger Britt Wendelboe i en pressemeddelelse.

Bo trygt

Bo trygt blev lanceret i 2018 med målet om at reducere antallet af indbrud i private hjem og øge trygheden. De seneste ti år er antallet af indbrud faldet fra 48.670 i 2009 til 24.705 i 2019.

Målet er at komme under 10.000 indbrud om året.

haeler

*Bemærk, tallene er et anslået estimat udregnet af Det Kriminalpræventive Råd.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel