Kolding Netavis

Boligens største klimasynder: Flere koldingensere renoverer det

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Køkkenet er hjemmets mest klimabelastende rum, og produktion af et nyt køkken udleder i gennemsnit cirka et ton CO2. Af miljøhensyn vælger et stigende antal koldingensere at renovere frem for at udskifte køkkenet.

Et spritnyt køkken i Danmark koster atmosfæren et ton CO2 ifølge Videncentret Bolius. Det er en tredjedel af den maksimale CO2-udledning, et menneske ifølge FN’s Klimapanel bør udlede på et helt år.

Miljøhensyn er en vigtig årsag til, at mange koldingensere vælger at bevare grundelementer frem for at totaludskifte køkkenet. Det oplyser Jacob Wassermann, forhandler hos OK Køkkenrenovering i Kolding, der har fået over 20 procent flere kundehenvendelser i årets tredje kvartal sammenlignet med tredje kvartal 2022.

-Mange vælger at forny køkkenet ved at få udskiftet for eksempel låger og bordplade, mens de bevarer de mere robuste og holdbare elementer som korpus og sokkel. Ved at bevare store køkkenelementer mindskes CO2-udslippet betydeligt under produktionen, og derfor vælger mange renovering, om end det naturligvis havde været allermest miljøvenligt at slide alle delementer helt op, fortæller Jacob Wassermann i en pressemeddelelse.

De fleste vægter bæredygtige materialer

At bæredygtighed i boligen har stigende betydning, fremgår også af den årlige forbrugerundersøgelse Timberman Trends 2023 foretaget af Voxmeter.

Ifølge rapporten vægter 59 procent af forbrugerne bæredygtighed i valget af nye boligmaterialer mod 52 procent i 2022. Stigningen overrasker ikke fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen.

-I mange år har danskerne haft en køb og smid væk-tilgang, hvor en forkert flise for eksempel kunne være årsag til at rive et helt nyt køkken ned. Det har ændret sig til, at flere i dag tager miljøhensyn og vælger en bæredygtig boligindretning. Mange har et helhjertet ønske om at passe på miljøet og klimaet, mens andre handler bæredygtigt, simpelthen fordi det trender, siger Kirsten Østergaard Poulsen.

-Boligens hjerterum er køkkenet, og for mange er det vigtigt, at det er moderniseret og nyt udadtil, mens det ikke har samme betydning, om der er slitage inde i skabene. Vi udskifter derfor mange overfladeelementer, og for at tage ekstra hensyn til miljøet vælger mange at videresælge de gamle, forklarer Jacob Wassermann.

Ifølge DBA’s genbrugsindeks for 2023 er det især ting til boligen, danskerne flittigt handler brugt. Cirka hver anden dansker handler i dag brugt til boligen, hvilket kun gjaldt for cirka hver tredje i 2017.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel