Kolding Netavis

Beboere får ålegræs i vinduerne

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Alfabo er i gang med at renovere Munkevængets rækkehuse, som er beliggende i bydelen omkring Munkevængets Skole. Foto: Alfabo.

Hos Alfabo har man en klar forventning om, at den nye og naturlige ventilationsløsning ikke kun viser et mere naturligt indeklima, men også markante driftsbesparelser og lavere CO2-udslip.

Den almene boligorganisation Alfabo i Kolding er i gang med at renovere Munkevængets rækkehuse, som er beliggende i bydelen omkring Munkevængets Skole i Kolding. De ni boligrækker får ikke bare et kvalitetsløft. Nogle af dem skal også fungere som et forskningsprojekt for en helt ny og naturlig ventilationsløsning med blandt andet ålegræs, som vigtig ressource. Det oplyser Alfabo i en pressemeddelelse.

Otte af de ni boligrækker bliver installeret med traditionel mekanisk ventilation og trelagsruder, mens den sidste række får et helt nyudviklet naturligt ventilationssystem og tolagsruder, så en lang række målinger af indeklimaet i boligrækkerne efterfølgende kan sammenlignes.

Bedre indeklima

Hos Alfabo har man en klar forventning om, at den efterfølgende undersøgelse af boligerne ikke kun viser et mere naturligt indeklima, men også reducerede driftsomkostninger.

-Vi har en forventning om, at projektet giver nogle ret markante driftsbesparelser, da der for eksempel ikke skal betales strøm til at have et ventilationsanlæg til at køre. Derudover undgår vi med løsningen at skulle betale til de to årlige services af den decentrale ventilationsløsning, hvor vi blandt andet skal betale filterskift, hvilket koster 1600 kroner per bolig om året, og dermed kan løbe op i mange penge for en boligforening og vores lejere, fortæller bygge- og udviklingschef i Alfabo, Stefan Vestergaard, som samtidig understreger, at ventilationsløsningen også giver et lavere CO2-udslip, da den kræver et væsentligt mindre materialeforbrug end konventionel ventilation.

Ventilationsløsningen, som hedder Notech, er udarbejdet af Carlo Volf Arkitekter, Teknologisk Institut og WindowMaster i samarbejde med vinduesproducenten Outrup Vinduer & Døre.

-Vi har i lang tid arbejdet på at udvikle en naturlig ventilationsløsning, som kræver et mindre materialeforbrug, giver væsentlige driftsbesparelser og samtidig skaber et bedre indeklima, hvor man blandt andet kan få frisk luft ind uden at åbne et vindue og således ikke bliver generet af støj fra gaden. Nu er vi kommet dertil, hvor løsningen skal testes i mindre skala, og hvor vi efter noget tid kan sammenligne indeklimaet i boligrækkerne med og uden Notech-løsningen, siger arkitekt MAA Carlo Volf fra Carlo Volf Arkitekter, som er opfinderen bag Notech.

Klimabevidst boligorganisation

Notech er i stand til at udnytte naturlig ventilation som passiv køling om sommeren og passiv solvarme om vinteren og kan absorbere både fugt og lugte ved hjælp af naturlige ressourcer og materialer som eksempelvis ålegræs, der filtrerer luften, er støjdæmpende og fungerer som almindelig isolering, når ventilationselementet er lukket.

Ifølge Alfabos formand, Bent Jacobsen, passer den naturlige ventilationsløsning perfekt ind i det, ALFABO gerne vil stå for.

-Bæredygtighed og grøn omstilling har høj prioritet hos ALFABO. Efterspørgslen efter at bo og leve bæredygtigt er stigende, og det er nødvendigt hele tiden at følge med, så vi kan tilbyde energibesparende og klimasikrende løsninger i vores boligorganisation og ikke mindst holde vores omkostninger nede, slutter Bent Jacobsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel