Kolding Netavis

Bager afslører tips til julesmåkager

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Klejnen, brunkagen og vaniljekransen er så populære småkager i Kolding, at Konditorbager Kolding nu har besluttet sig for at offentliggøre sine bedste tips til de tre julegodter.

Selvom man efterhånden skal se langt efter mange danske madtraditioner, hitter julebagningen i stor stil. En undersøgelse fra Coop viser, at højtiden sender halvdelen af danskerne ud i køkkenet for at bage de klassiske julesmåkager.

Det kan Konditorbager i Låsbygade i Kolding bevidne, hvor butikken igen i år gør sig klar til at svare på spørgsmål fra bagelystne koldingensere. Og som noget helt nyt har bageren besluttet sig for i år at offentliggøre sine bedste tips til nogle af byens mest populære julesmåkager nemlig klejnen, brunkagen og vaniljekransen.

– Vi nyder at dele ud af vores faglige viden til kunderne, men det er bare ikke altid, at vi kommer helt i mål på grund af travlhed for enten os eller kunderne. Vi vil hermed dele nogle af vores bedste julebagetips, så kunderne kan få glæde af dem, når det passer dem, fortæller indehaver Marlene Wraae i en pressemeddelelse.

Udover at vælge gode og velsmagende råvarer, sætte god tid af til bagningen og have alle ingredienserne klar, har den erfarne håndværker følgende tips til, hvordan beboerne i Kolding bager de lækreste julesmåkager.

Brunkagen

Rul dejen i aflange ”ruller” med den ønskede diameter, og lad den stå i fryseren natten over. Næste dag skæres dejen i helt tynde skiver, hvilket er nemmest, hvis den kun er meget let optøet. I dejen bør du bruge smør, da det giver den helt rigtige smag. Nødderne, der skal i brunkagen, får også en bedre smag, hvis du rister dem på forhånd. Her kan man både bruge hasselnødder eller mandler alt efter præference. Brunkagen skal bages på en lavere temperatur end andre småkager. Det bedste resultat opnås ved ca. 180 grader i omkring 8 minutter, men bagetiden afhænger af ovnen og kagernes tykkelse, så prøv dig frem.

Klejnen

Ligesom med brunkagen er det bedst at lave dejen dagen før, og her skal der ikke spares på citronen. Når klejnen skal formes, skal de ikke laves for tykke, da det giver større risiko for, at kagen bliver tør. Ved kogningen skal du holde godt styr på temperaturen af olien, som skal holdes præcis ved 180 grader under hele tilberedningen. Hvis den svinger bare 10 – 20 grader, går det udover kvaliteten. Du kan i princippet bruge alle olier, og du kan også koge klejnerne i svinefedt, der dog afgiver en karakteristisk smag, som nogle elsker og andre ikke. Når klejnerne lægger sig i overfladen, skal de vendes, så kagerne kan få den gyldne farve på begge sider. Herefter tager du klejnerne op af gryden og lægger dem på et viskestykke eller køkkenrulle, der kan tage den overskydende olie.

Vaniljekransen

Vaniljekransen stiler krav til, at du har det rigtige udstyr, men derudover er det let at nå i mål med et smukt og velsmagende eksemplar. I dejen bør du altid bruge smør og mandler eller mandelmel. Og vælg også altid de noget dyrere vaniljestænger fremfor vaniljesukker. Det sikrer den rigtige og gode smag. Når vaniljekransen skal formes, kan du bruge en sprøjtepose eller køre dejen gennem en gammeldags kødhakker. Til sidst bager du kransene ved cirka 210 grader, til de er gyldne – husk at holde godt øje med ovnen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel