Kolding Netavis

Automobiler og olieskift

Betalt indhold
By Betalt indhold
Foto: Unsplash (Modelfoto)

SPONSORERET INDHOLD: ARTIKLEN INDEHOLDER KOMMERCIELLE LINKS

Som en bilejer er det vigtigt at holde øje med de lamper, der kan blinke i instrumentbrættet.

Olielampen er her ekstrem vigtig, da motoren har brug for olie for at fungere. Selv den olie, der allerede er på bilen kan desværre være forurenet og derfor være nødvendig at skifte. Når man så skal skifte olien er det meget typisk også at skifte oliefilteret. Sådan et filter behøver heldigvis heller ikke koste en krig og en jetjager.

oliefilter
Billedkildewebsted autodele24.com

Hvordan fungerer det?

Olien på din bil er nødvendig at skifte. Som tommelfingerregel kan man udlede, at olien skal skiftes efter hver 20.000 til 30.000 km. man har kørt. Hvis man ikke skifter sin olie efter producentens retningslinjer kan det have konsekvenser man ikke ønsker som bilejer.

Forsikringsselskaber kan opføre sig problematisk i det tilfælde, at man ender i et uheld på grund af, at motoren ikke har mulighed for at blive smurt. Filter effekten bliver også forringet, hvis ikke man skifter oliefilteret ofte nok. Oliefilteret kan blive ødelagt af mange ting.

Heriblandt tilsmudsning, skade på filterelementerne og elasticitetstab i tilbagetrækningsventilen.

Hvor ofte skal man skifte olien?

Hvis man ikke skifter olien eller oliefilteret på sin bil kan man altså ende med et økonomisk tab, der ikke er at foretrække på nogle punkter. Hvis man dog skifter olien og oliefilteret efter producentens anvisninger eller følger tommelfingerreglen med hver 20.000 til 30.000 km., undgår man dette. Det er altså i en bilejers bedste interesse, at være opmærksom på den olie, der er på deres bil.

Når motorolien udskiftes, udskiftes motoroliefilteret også og denne procedure udføres oftest efter hver 10.000 til 15.000 operationelle kilometer, så længe det er i overensstemmelse med typen af fedtstof og motor husets type.

Hvis oliefilteret har behov for at blive udskiftet tidligere, indikeres dette ved en dårligere fungerende motor, udstødningsgas af en sort farve og den klassiske lampe der lyser i instrumentbrættet. Hvis olietryks lampen lyser er det altså på tide at skifte motorolien og oliefilteret.

Sådan gør du det selv

Det er heldigvis muligt at skifte motorolien og oliefilteret på bilen selv. Først, skal man placere en beholder under motorens olietrug til dræning af væsken. Så skal man skrue olietrugets prop ud og fjerne den samt pakningen.

Efter olie dræningen, sættes proppen tilbage og en ny pakning sættes også i igen. Skru så det defekte filter ud, tilføj motorolie på forseglings ringen af det nye filter og skru den i. Nu kan du fylde olie på, starte motoren og efter den er slukket tjekke for lækager nær pakningen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel