Afstemningen, der fik Sønderjylland tilbage

Lørdag 25. Januar 2020 06:58 441
2020 er året for Genforeningen. En af nøgledatoerne i markeringen er 10. februar, hvor et flertal af sønderjyderne tilbage i 1920 stemte ’ja’ til at blive genforenet med resten af Danmark. Kirke- og kulturminister deltager i afstemningsfesten i Christiansfeld. Billedet er en af valgplakaterne fra 1920. PR-foto. 2020 er året for Genforeningen. En af nøgledatoerne i markeringen er 10. februar, hvor et flertal af sønderjyderne tilbage i 1920 stemte ’ja’ til at blive genforenet med resten af Danmark. Kirke- og kulturminister deltager i afstemningsfesten i Christiansfeld. Billedet er en af valgplakaterne fra 1920. PR-foto.

2020 er året for Genforeningen. En af nøgledatoerne i markeringen er 10. februar, hvor et flertal af sønderjyderne tilbage i 1920 stemte ’ja’ til at blive genforenet med resten af Danmark. Kulturminister deltager i afstemningsfest i Christiansfeld.

I 2020 bliver Genforeningen fejret med store arrangementer over helt landet. Grundstenen til Genforeningen blev lagt 10. februar 1920, da et flertal af sønderjyderne stemte ja til at blive genforenet med resten af Danmark.

Stort set siden 1920 er der i Christiansfeld blevet afholdt afstemningsfest 10. februar, der hylder de fredelige afstemninger, som for 100 år siden afgjorde på demokratisk vis, at Sønderjylland atter blev en del af kongeriget.

Ekstra festlig markering i 2020

Kulturminister Joy Mogensen (S) deltager i afstemningsfesten, og hun ser frem til at fejre den helt særlige dag med sønderjyderne.

- I år fejrer vi, at en folkeafstemning på demokratisk vis afgjorde, hvor grænsen mellem Danmark og Tyskland skulle gå. Det blev begyndelsen på 100 år med samarbejde på begge sider af grænsen, hvor tyske og danske mindretal og flertal har fundet en måde at leve sammen på. Mange troede ikke, det var muligt. Gennem fælles respekt og godt naboskab kom historien her til at vise, at det var muligt, siger Joy Mogensen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Jeg glæder mig til at deltage i fejringen i Christiansfeld den 10. februar, som er årsdagen for afstemningen i den zone, der stemte sig hjem til Danmark. Det er blot et af mange spændende arrangementer, der finder sted i og omkring Kolding i år. Blandt andet også markeringen af, at Kong Christian 10. red over den gamle grænse ved Frederikshøj. Jeg glæder mig meget til at følge med i alle aktiviteterne.

Plads til ekstra gæster

Normalt foregår afstemningsfesten på Brødremenighedens Hotel. Men 10. februar i år er programmet vokset, så man har flyttet festlighederne til Cuben for at være sikker på, at der er plads til så mange gæster som muligt.

Borgmester i Kolding Kommune Jørn Pedersen glæder sig til at fejre dagen med borgere og kulturministeren.

- Kolding Kommune har valgt at støtte afstemningsfesten i år med ekstra penge, så det bliver en god fest for så mange som muligt. Støttekronerne betyder blandt andet, at entréprisen i år er halveret til 50 kroner og at programmet som helhed får et kærligt løft, siger Jørn Pedersen i pressemeddelelsen.

Foruden Joy Mogensen kommer også tidligere formand for Folketinget samt formand for FN's generalforsamling Mogens Lykketoft. Slesvigske Musikkorps kommer og spiller både før og efter taler fra Joy Mogensen og Mogens Lykketoft.

Billetter kan købes på online på Kolding Kommunes netbutik www.kolding.dk/netbutik eller i Christiansfeld Centret.