Seniorudvalget har netop godkendt Kolding Kommunes nye demenshandleplan 2019 โ 2025.
Demenshandleplanen bรฆrer titlen โDet bedste liv med demensโ og indeholder 9 indsatsomrรฅder, som vil fรฅ sรฆrligt fokus i รฅrene frem mod 2025.
Indsatsomrรฅderne er udvalgt pรฅ baggrund af borgerinddragelse, blandt andet med et stort borgermรธde i oktober 2018. Her var borgerne i Kolding Kommune inviteret ind til at give deres bud pรฅ, hvordan kommunen kan understรธtte det bedste liv med demens.
Demenshandleplanen aflรธser eksisterende politikker og strategier pรฅ demensomrรฅdet i Kolding Kommune.
– Vi har valgt at lade vores demenspolitik og demensstrategi aflรธse af en handleplan netop med det sigte at vรฆre handlingsorienterede. Det vil sige, at vi pรฅ baggrund af borgernes รธnsker har beskrevet helt konkrete indsatser, som vi nu vil sรฆtte i vรฆrk. Det vil vi gรธre med udgangspunkt i Senior- og Socialforvaltningens vision Selvvรฆrd og Sammenhรฆng, hvor vi bรฅde i udarbejdelsen og udfรธrelsen af indsatserne tager udgangspunkt i borgerens situation og รธnsker, fortรฆllerย formand for Seniorudvalget Sรธren Rasmussen, i en pressemeddelelse.
Mรฅlrettet borgeren og pรฅrรธrende
Indsatserne i den nye handleplan spรฆnder fra det helt tidlige forlรธb med demens til den sidste tid og er mรฅlrettet sรฅvel borgere med demens som deres pรฅrรธrende.
Et af de centrale fokusomrรฅder er aktiviteter og fรฆllesskaber, som i hรธj grad knytter sig op pรฅ Kolding Kommunes aktivitets- og rรฅdgivningscenter for borgere med demens og deres pรฅrรธrende. Tilbuddet รฅbnede i sommeren 2018 og vil lรธbende blive udvidet med nye aktiviteter efter borgernes รธnsker. Aktiviteterne vil bรฅde komme til at foregรฅ pรฅ lokationen i Kolding Sundhedscenter samt ude i Koldings lokalsamfund.
Netop de demensvenlige lokalsamfund er et andet indsatsomrรฅde i demenshandleplanen.
– Vi skal have et mere rummeligt samfund, hvor vi tager ansvar for hinanden. Vi skal alle vรฆre bedre til at respektere hinandens forskelligheder og tilbyde vores hjรฆlp. Det vil udover mennesker med demens ogsรฅ gavne mennesker med psykisk sygdom, hjerneskade, udviklingshรฆmning osv, siger Sรธren Rasmussen.
-Vi skal vรฆre demensvenlige
Hvis det ikke er et tabu at vรฆre ramt af omstรฆndigheder, der gรธr, at man agerer anderledes end hovedparten af befolkningen, vil demens slet ikke vรฆre sรฅ stort et problem for dem der er ramt, som det er nu.
– Derfor skal vi alle vรฆre demensvenlige og i det hele taget bare venlige, kan du sige. Det handler i virkeligheden mest af alt om medmenneskelighed og respekt for hinanden som dem, vi er, og der kan vรฆre mange grunde til, at vi ikke er rummelige nok. Det er yderst sjรฆldent uvilje, men langt oftere en usikkerhed pรฅ, hvordan vi bรธr agere, og det er blandt andet den usikkerhed, vi i Kolding Kommune รธnsker at gรธre noget ved, fortรฆller Sรธren Rasmussen.
En vigtig brik i at gรธre Kolding til et demensvenligt samfund er at give borgerne i Kolding viden om demens via konceptet demensven. Kolding Kommune har indgรฅet et samarbejde med Alzheimerforeningen, som stรฅr for demensven-konceptet, og der vil i de kommende รฅr ske en mรฅlrettet indsats for at udbrede viden om demens og gรธre sรฅvel enkeltborgere som butikker, foreninger og andre til demensvenner.
I forhold til foreningerne i Kolding, har man valgt at gรธre en ekstra mรฅlrettet indsats ved at ansรฆtte en sรฅkaldt foreningsmatcher pr. 1. februar i รฅr. Foreningsmatcheren har til opgave at gรธre det muligt for yngre mennesker med demens fortsat at kunne deltage i de aktiviteter, de รธnsker, ogsรฅ selvom aktiviteterne ikke er mรฅlrettet mennesker med demens. Det gรธres blandt andet ved at gรธre foreningerne demensvenlige.