Kolding Netavis

50 år med Koldingbogen

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Koldingbogen 2020 udkommer fredag den 13. november.

Siden 1970 er Koldingbogen udkommet og i år er det den 50. udgave, hvilket betyder, at Koldingbogen i år kan fejre 50 års jubilæum med årets tema: Grænser. Der var derfor lagt op til den helt store markering i forbindelse med den traditionsrige præsentation.

Men som så mange andre aktiviteter under den igangværende Corona-epidemi er det besluttet, under hensyn til de fortsat høje smittetal i Kolding, at aflyse årets fysiske fejring af Koldingbogen, som skulle have fundet sted på Kolding Bibliotek, og hvor alle pladser var fuldt booket. Det oplyser Kolding Stadsarkiv i en pressemeddelelse.

– Vi er klar over, at mange af vores trofaste gæster vil savne det traditionsrige fællesarrangement, men vi må vente på bedre tider, fortæller stadsarkivar Lene Wul med beklagelse.

I stedet arbejdes der i samarbejde med Kolding Bibliotek på at markere udgivelsen på anden vis i form af en række mindre interviews af forfattere og andre personer, der spiller en særlig rolle i forhold til årets Koldingbog. Disse indslag vil løbende blive formidlet på bl.a. arkivets hjemmeside og facebookside i tiden op til jul, og hermed medvirke til at fastholde lidt ’Koldingbogvibes’ i en ellers anderledes tid.

Årets tema: Grænser

Et lys i mørket er dog, at selve Koldingbogen udkommer og sættes til salg helt som planlagt den 13. november og årets tema; Grænser kunne næsten ikke være mere aktuelt. Det har i den grad været et år med nye grænser. Temaet i årets Koldingbog udfoldes gennem 11 forskellige artikler. Fælles for dem alle er, at årets forfattere på forskellig vis formidler temaet på en måde, så vi alle bliver præsenteret for nye perspektiver. Der sættes således fokus på forskellige typer af grænser: både dem der kan være svære at få øje på, men også de mere håndgribelige, som grænser mellem lande.

Én landegrænse har været særligt aktuel i år. Nemlig grænsen mellem Danmark og Tyskland, der blev flyttet for præcis 100 år siden. Årets Koldingbog indeholder artikler, der både berører tiden før, under og efter Genforeningen. Heriblandt artiklen: ”Et triumftog – De lokale æresporte”, hvor forfatteren, Jens Hansen beskriver Kong Christian 10.’s ankomst til Kolding og rejse gennem først Kolding og dernæst sydpå over den gamle grænseovergang og helt ned til Christiansfeld. Gennem datidens postkort får vi et indblik i de mange æresporte, der var rejst i dagens anledning.

Lokalhistorisk formidling siden 1970

Siden 1970 har Koldingbogen inviteret på en årlig rejse i tekst og billeder gennem vores lokalhistorie. Koldingbogens 50 år markeres i Per Bødker Andersens tilbageblik, hvor han fortæller om ”Begyndelsen – fra Jul i Kolding til Koldingbogen”. Artiklen handler om arbejdet med udgivelsen af de allerførste Koldingbøger, som Axel Andersen – Per Bødker Andersens far – stod bag. Axel Andersen håbede, at udgivelsen af Koldingbogen ville blive en årligt tilbagevendende begivenhed. Det må man sige, at den blev.

Koldingbogen 2020 byder også på flere andre artikler, bl.a. Koldings forbindelse til den lille spanske by Huéscar, Kolding Havn under besættelsestiden, en modstandsmands erindringer og Harteværkets opførelse i 1920.

Koldingbogen 2020 kan købes for 150 kroner og sælges bl.a. hos byens boghandlere, Liva, Nicolai Kultur, Museet på Koldinghus og i Kolding Kommunes netbutik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel