Kolding Netavis

3D-print hjælper bibliotek ud af kattepine

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Maria Tuxen Hedegaard.

Hvad stiller man op, når man mangler en vital reservedel? Ikke mindst når reservedelen slet ikke fremstilles længere.

Den kattepine stod man i på Kolding Bibliotek, hvor flere plastichåndtag med tiden er gået i itu til de dæksler, som dækker for elstik rundt omkring på biblioteket.

De runde dæksler ses i gulvet mange steder, og det er hensigten, at de let kan løftes op, når der er brug for at sætte strøm til et-eller-andet.

Men ak! – uden de ødelagte plastichåndtag kan man ikke trække dækslerne op fra gulvet.

-De går løbende i stykker, for ingenting holder jo evigt, og gulvet er trods alt 15 år gammelt, fortæller teamleder Asger Stenhøj Schmidt fra Virksomhedsporten i en pressemeddelelse.

Virksomhedsporten servicerer Kolding Bibliotek.

Udgået af produktionen

Desværre for Asger Stenhøj Schmidt er plastichåndtagene udgået af produktion. De fås ikke mere. I stedet gik han til IBA Nexttech, som er eksperter inden for 3D-print.

Her råder man over noget af det mest moderne udstyr og kan printe i mange slags materialer.

IBA Nexttech samarbejder med mange virksomheder om blandt andet at fremstille prototyper og reservedele i små mængder.

-Det er jo en velkendt problemstilling, biblioteket står i. Vi ser i mange industrier, at man mangler reservedele, der er gået ud af produktion eller ikke kan leveres af andre årsager. Og derfor er det også et interessant område for os, der arbejder med 3D-print, siger Karsten Friis Hansen, som er direktør for IBA Nexttech.

20 plastichåndtag fremstillet

Efter at have bearbejdet en computermodel af de ødelagte plastichåndtag har IBA Nexttech fået fremstillet tyve styk til Kolding Bibliotek.

Og en fil er nu gemt på computeren, så man til enhver tid kan finde filen frem og 3D-printe ekstra eksemplarer, hvis det bliver aktuelt.

-Vi har jo stadig flere af de gamle modeller siddende i vores gulv. Og det giver en stor tryghed, at vi altid kan få printet flere eksemplarer af de nye håndtag, når de gamle går i stykker på et tidspunkt, slutter Asger Stenhøj Schmidt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel