Kolding Netavis

0-2 årige i Kolding får “bogkanon”

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

10 udvalgte, spændende billedbøger for 0-2 årige bliver den 30. september præsenteret på Kolding Bibliotek. Bøgerne bliver indkøbt af samtlige vuggestuer i Kolding Kommune, ligesom dagplejen bruger bøgerne i dagligdagen. Bøgerne skal give børn appetit på at se, høre og læse bøger.

Den forkerte bog af den danske streetartkunstner HuskMitNavn og Lili elsker mad af Kim Fupz Aakeson er to af de bøger, som Kolding Kommune har udvalgt til Børnenes Bedste Bøger for 0-2 årige. Bøgerne er nøje udvalgt for deres høje kvalitet i både ord og billeder.

– Vi har valgt 10 bøger, der giver råstof til både leg og snak. Vi har forsøgt at ramme bøger, der ikke hopper ned i kurven af sig selv, men som pædagoger, dagplejere og forældre alligevel kan være sikre på indeholder stærke historier og billeder. Så altså bøger, der formidler fantastiske læseoplevelser for børn, fortæller Bente Bruun, børnebibliotekar på Kolding Bibliotek, i en pressemeddelelse.

Læseglæde bliver til sprogudvikling

Læsning sætter gang i sprogudviklingen, det er videnskabeligt bevist. Samtidig viser undersøgelser, at læseglæden skal stimuleres helt fra børn er ganske små, samt at mødre eller nære voksne er gode læse-rollemodeller for børn. Der skal simpelthen være en god og tryg stemning, når børn læser, for det giver lyst til at læse mere.

Ofte vælger pædagoger, forældre eller børn de samme, velkendte bøger. Andre gange falder det ikke naturligt at læse. De 10 udvalgte bøger skal gøre det nemmere at få læst noget godt og skabe trygge rammer omkring læsningen.

– Vi kan se, at Børnenes Bedste Bøger er et slags kvalitetsstempel, der inspirerer pædagogerne til at læse bøgerne. Det er positivt, for det er så væsentligt, at børnene bliver nysgerrige på bøger, får ro til fordybelse, arbejder med det æstetiske i bøgerne og føler glæde ved at læse i en tidlig alder. Det er nemlig svært at indhente sproglige udfordringer i skolen og senere i livet, siger Mona Lisa Willads Pedersen, der er pædagogisk konsulent i Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Kolding Kommune.

Præsentation og bog-sang på biblioteket

Den officielle præsentation af bøgerne sker på Kolding Bibliotek mandag den 30. september kl. 9.30-10.15.

Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, Kristina Jørgensen, klipper den røde snor, og alle fremmødte børn fra Kolding Kommunes dagtilbud synger en sang om Børnenes Bedste Bøger sammen med børnebibliotekar Bente Bruun, der agerer ʻDronningen af Kolding Bibliotek’.

Derefter fordeler børnene sig ud i 10 læsehjørner og får læst højt af Børnenes bedste Bøger 0-2 år. Her vil Ninna Klarlund Kramer, der er pædagog ved Børnehaven Ved Åen, være klar til at svare på spørgsmål om, hvordan de arbejder med ’Børnenes Bedste Bøger’ i Børnehaven Ved Åen.

Fakta

Børnenes Bedste Bøger er et samarbejde mellem Kolding Bibliotek og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Sidste år lancerede kommunen Børnenes Bedste Bøger for de 3-5 årige. Listen blev hurtigt en succes, som både børnehaver, forældre og børn benytter flittigt.

Bøgerne er indkøbt af samtlige dagtilbud i kommunen og er også købt ind i et pænt tal på biblioteket. Næste skridt i projektet er at udvikle en liste med Børnenes Bedste Klassikere samt at revidere listerne løbende.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel