Kolding Netavis

Danskerne har ikke styr på, hvornår der skal lys på cyklen

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Den mørke tid står for døren, og det betyder, at det bliver langt sværere at se i trafikken. Men næsten halvdelen af danskerne ved ikke, hvornår man skal have lys på cyklen. Det viser en ny undersøgelse.

Det er blevet den tid på året, hvor rigtig mange danskere skal kæmpe sig gennem mørket på cyklen for at komme til og fra arbejde, uddannelse og sociale aftaler.

Der er bare et stort problem. Fire ud af ti har ikke styr på, hvornår det er påkrævet, at man har lys på cyklen. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gjensidige.

For selvom reglerne siger, at man skal have lys på cyklen mellem solnedgang- og opgang, også kaldet lygtetændingstiden, så er der særligt én ting, der gør cyklisterne i tvivl.

Næsten tre ud af ti svarer nemlig i undersøgelsen, at de mener, at det er påkrævet at cykle med cykellygter, når gadelygterne er tændte. Men det er en misforståelse, der både kan blive dyr for pengepungen og være med til at skabe farlige situationer i trafikken, lyder det fra Henrik Sagild, der er direktør i skade i Gjensidige.

-Først og fremmest er det rigtig ærgerligt, hvis man ender med at skulle betale en afgift, fordi man ikke har styr på reglerne, som ellers er meget klare på området. Men derudover, så er der jo en god grund til, at cyklister skal have lys på, og det er at skabe synlighed og dermed forebygge farlige situationer og ulykker i trafikken, fortæller han.

Flere årsager til glemsomheden

Undersøgelsen viser også, at der er flere årsager til, at danskerne ikke altid husker at have lys på cyklen, når de bevæger sig ud i vintermørket. 31 procent svarer, at batterierne på deres cykellygter er gået ud, mens hver fjerde siger, det skyldes at deres cykellygter ikke er fastmonteret på cyklen.

Men det er alle årsager, det er muligt at forebygge, lyder det fra Henrik Sagild, der også har et godt råd til alle cyklister der, ikke hver dag tjekker op på, hvornår solen står op og går ned, og derfor er i tvivl om, om der skal lys på cyklen eller ej.

-En måde at sikre sig, at man altid har lys på i lygtetændingstiden, er ved at anskaffe sig fastmonterede lygter, der lyser, hver gang man træder i pedalerne. Ellers er mit råd, at hvis man er i tvivl, så er det bedre at være på den sikre side, og tænde for lyset på cyklen. Det koster aldrig noget at være ekstra forsigtig, slutter Henrik Sagild.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel