Artikel filtreret på dato: Mandag, 09 September 2019

Farve- og lakfabrikken i Kolding, Nowocoat A/S har overtaget niche-virksomheden Lurrell Industries A/S.

Nowocoat A/S, der er en innovativ farve- og lakfabrik i Kolding, har opkøbt den 35 år gamle virksomhed Lurrell Industries A/S i Roskilde, oplyses det i en pressemeddelelse.

Begge virksomheder opnår vigtige strategiske fordele gennem samarbejdet, og der er udsigt til at kunne opnå betydelige synergi-effekter, når Lurrell bliver en del af Nowocoat.

Lurrell er en ukendt, men vigtig underleverandør af olie, lud og sæber til de helt store møbelgiganter som IKEA, Jysk, WallMart og K-Markt.

For stifter og direktør i Lurrell Industries, Niels Christian Lund, har det især været behovet for at fremtidssikre virksomheden, som var motivationen til at sælge netop nu. Men det har også haft betydning, at virksomheden forbliver på danske hænder.

- Produktionen af Lurrells produkter har altid været i Danmark, fordi det betyder, at vi skal leve op til de skrappe danske krav om miljørigtige løsninger. Det er jeg glad for at vi kan bevare med dette samarbejde med Nowocoat, siger Niels Christian Lund i pressemeddelelsen og tilføjer, at han ikke har planer om at stoppe i virksomheden foreløbig.

Udgivet i Erhverv

På Brændkjærskolen i Kolding vil elever fra 4. klasse og opefter undersøge vandets vej gennem Koldings landskab. Målet er at give eleverne viden om viden om vand og smag for naturvidenskab.

Eleverne på Brændkjærskolen tager i uge 39 de naturvidenskabelige dykkerbriller på for at blive klogere på vandets vej gennem Kolding Ådal. Idéen er ved hjælp af modellering og undersøgelse at give eleverne en viden om vandets vej fra landskabsdannelse til rensningsanlæg.

Eleverne skal på enten en vandring eller en cykeltur gennem Kolding Ådal. Undervejs vil en naturvejleder fortælle om landskabets tilblivelse og lave en vandkvalitetsundersøgelse sammen med eleverne. Eleverne besøger også vandkraftværket Harteværket og det lokale rensningsanlæg.

I forløbet har eleverne fokus på vandets vigtighed og sårbarhed. Uden vand, intet liv. Vandet har været med til at skabe landskabet i og omkring Kolding. Og grundvandet er vigtigt for drikkevandet.

Skolen vil blandt andet gerne give eleverne viden og kompetencer, som de kan tage med sig ud i livet og bruge til gavn for vand, klima og miljø. Eleverne skal opleve, at der er en sammenhæng mellem det, som foregår i undervisningen og det omgivende samfund.

Vandets mysterier

Over hele Danmark dykker mere end 150.000 børn og unge fra grundskoler og ungdomsuddannelser ned i det våde elements mysterier, når de i slutningen af september bruger alt fra to timer til en hel uge på ny, anderledes og eksperimenterende naturvidenskab. Temaet for Naturvidenskabsfestival 2019 er ”Vandets hemmeligheder”.

Brændkjærskolen har til projektet søgt om og fået bevilget 14.650 kr. til indkøb af udstyr til undersøgelser. Beløbet kommer fra Naturvidenskabsfestivals Uddelingspulje. Puljen er støttet af Carlsbergs Mindelegat, der i 2019 støtter arrangementer i festivalen med godt 1 mio.kr.

Udforske, forstå, forandre

Naturvidenskabsfestival foregår fra den 23. - 27. september og arrangeres af Astra - det nationale naturfagscenter.

- Tanken med festivalen er at motivere børn og unge til at udforske, forstå og forandre verden med science, siger programleder for den nationale Naturvidenskabsfestival, Pernille Vils Rasmussen, i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Festivalen giver eleverne tid til og mulighed for at fordybe sig. De kommer ud af lokalerne for at udforske verden omkring dem, gå nye veje og bruge naturvidenskab til at udvikle løsninger på ægte problemer, der findes i virkeligheden – vi ved, at det motiverer dem. Set i det store perspektiv vil vi gerne bidrage til at gøre børn og unge til kreative og kritiske samfundsborgere.

Alle skoler bestemmer selv, hvordan festivalen skal forme sig, mens Astra bidrager med undervisningsforløb, materialer og inspiration.

Udgivet i Skole

Torsdag den 12. september byder Kolding Kommune nye studerende velkommen til byen med eventen ’Hyg og byg’. Eventen er en del af en den generelle studiestartsuge, og ’gamle’ studerende er også velkomne.

Med ’Hyg og byg’ er der fokus på, hvordan de studerende kan indrette sig med genbrug – billigt og godt for miljøet.

• De studerende kan bygge deres egne møbler sammen med tv-tømrer Casper Kjerumgaard, som blandt andet er kendt fra programmet ’Helvedes Hus’ på TV3 (se eksempler på møbler i vedhæftede fil ’DIY Hacks’)

• Deltagerne har også mulighed for at få et gratis møbel med sig hjem.

• Både de gratis møbler og materialerne til møblerne, de studerende selv kan bygge, er indsamlet på kommunens fem genbrugspladser.

Kolding som cirkulær kommune

Eventen underbygger kommunens cirkulære strategi om, at genstande og materialer skal bruges i længst mulig tid, førend de bliver til affald. Samtidig er temaet i tråd med, at genbrugspladsen på Bronzevej fra 10. oktober åbner op for, at folk må tage ting med hjem som direkte genbrug

Boligforeningen Bovia deltager også ved årets ’Hyg og byg’-event. Bovia inviterer på sightseeing i deres nye ungdoms- og studieboliger i ejendommen HomeTown, Kolding, hvoraf den ene er indrettet med møbler fra genbrugspladsen.
Det er unge Kolding-studerende, ansat i Renovation, som står for indretningen.

Fakta om ’Hyg og byg’

• Det er en gratis event målrettet studerende fra Koldings uddannelsesinstitutioner.

• Formålet er at udbrede budskabet om Kolding som cirkulær kommune samtidig med, at deltagerne hygger sig.

• Eventen er åben for alle.

• Det er Renovation i Kolding Kommune, der står bag ’Hyg og byg’.

Udgivet i Kolding
Mandag, 09 September 2019

Ny Troldhedesti-strækning indvies

En af kommunens længste og mest anvendte stier, Troldhedestien, er forlænget med 4,4 km fra Ferup til Kirsbøl. Den 15. september er der officiel indvielse af den nye strækning.

Troldehedestien ligger, hvor den gamle jernbane, Troldhedebanen, indtil 1968 forbandt Kolding og Troldhede. I dag er en del af banen omdannet til stier. I Kolding er det de første 10 km, der går fra Kolding til Ferup, der er omdannet til natursti, og det er den strækning, der nu er forlænget med yderligere 4,4 km.

Den nye strækning er i høj grad et resultat af lokale ildsjæles store og vedholdende arbejde. Tilbage i 2012 opstod et ønske blandt en gruppe lokale borgere om at forbedre naturoplevelserne i deres område og i 2013 dannede de en forening, Troldhedestien af 2013. Den har til formål at forbinde to strækninger af Troldhedestien, Kolding-Ferup og Hundsholt-Veerst i Vejen Kommune, sammen. Den 15. september bliver den første del, nemlig strækningen fra Ferup til Kirsbøl, indviet.

For Terry Dunne, der er formand for Troldhedestien af 2013, er indvielsen af den nye sti en stor milepæl, og han er glad for, at det er lykkes at omsætte idé til handling.

- Vi startede projektet i sin tid for at støtte udviklingen af lokalsamfundet og for at få adgang til flere naturoplevelser i området. Vi er endnu ikke helt i mål med at binde de to strækninger sammen, men vi er kommet langt og det skal nok lykkedes at få det sidste stykke med, fortæller Terry Dunne og fortsætter:

- Vi er superglade for og taknemmelige over, at lodsejerne i området har villet indgå aftaler med os og lægge jord til stien. Hvis det ikke var for dem, var vi ikke kommet så langt. Vi er også meget glade for støtten og det tætte, positive samarbejde, vi har haft med Kommunen, fastslår Terry Dunne.

Den nye sti snor sig naturskønt tæt omkring den oprindelige togstrækning syd om Vrå og Ferup Skov gennem et meget varieret landskab langs markskel, søer, vandløb og skov. Det er Plan-, Bolig- og Miljøudvalget i Kolding Kommune, der har støttet etableringen af stien med 500.000 kr.

Program for indvielsen

Alle er velkomne til at deltage ved indvielsen af det nye stiforløb. Stien bliver indviet med snoreklipning og taler af blandt andet formand for foreningen Troldhedestien af 2013 og byrådsmedlem Merete Due Paarup. Spejderne sælger kaffe, kage, sodavand og øl og der vil være en ½ times guidet naturtur på den nye sti.

Arrangementet holdes den 15 september kl. 14-16 ved den nye sti tæt på Fynslundvej 76. Parkering vil være muligt på dagen i skoven.

Udgivet i Kolding